Zamanın bir noktasında, hepimiz yolda egzoz borusundan siyah duman çıkaran en az bir araba görmüşüzdür. Eski model araçlar kullananlar için, motorun aniden “öksürmesine” ve aracın sıçramasına ve yavaşlamasına neden olan bir aşinalık olabilir. Bu vakaların her ikisinde de suçlu muhtemelen bir motor teklemesi sonrası karşılaşılmış bir durum. Ancak bir araba tekleme yaptığında tam olarak ne olur ve motorunuzun sağlığı için bu ne anlama gelir?
Bu yazımızda sizlere teklemenin ne olduğu konusundan olası araçta teklemeye sebep olacak durumlara kadar pek çok önemli bilgilerden bahsedeceğiz. Tekleme ve arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz.
Arabada Tekleme Nedir?
Motorunuzun silindirini ateşlemesi üç ana bileşene bağlıdır. Yanmak için yakıta, yanma reaksiyonunu kolaylaştırmak için oksijene ve işleri başlatmak için bir kıvılcıma ihtiyaç duyar. Bu elemanlardan herhangi biri mükemmel zamanda mevcut değilse, silindir yanmaz. İyi çalışan bir motora yol açan zincirleme reaksiyonu başlatmaz.
Özünde, yanma reaksiyonu düzgün çalışmadığında ve silindiriniz yanmadığında bir motor teklemesi meydana gelir. Teklemeler hem motor çalıştırıldığında hem de motor rölantideyken bile meydana gelebilir.
Bir tekleme olduğunda, motorunuz anlık olarak sendeleyebilir ve hatta hız kaybedebilir (RPM’ler). Ancak, çoğu tekleme dağılır ve motorunuz bir veya iki saniye sonra normal hızına geri döner. Ancak tek bir tekleme bile genellikle başka bir şeyin yanlış olduğunun ve gelecekte daha fazla teklemenin meydana gelebileceğinin bir işaretidir.
Ayrıca, teklemeler arabanızın motorunu da zorluyor demektir. Birden fazla tekleme, çeşitli motor bileşenlerine mekanik bir yük bindirebilir ve potansiyel olarak ileride başka sorunlara yol açabilir. Şimdi yavaş yavaş teklemeye sebep olan durumlardan bahsetmeye başlayalım.

Tekleme Kaynağı Yanlış Ateşlemeler Nasıl Olur?
İçten yanma reaksiyonunuzla ilgili olarak yukarıda belirtilen bileşenlerden herhangi biri ile ilgili bir arıza veya sorun nedeniyle bir tekleme meydana gelebilir.
- Araç Motorundaki Tekleme – Tekleme Sebepleri Ve Motor Tekleme Kodları
- Araçta Tekleme Neden Olur? Tekleme Belirtileri
Ateşleme Sistemi Kaynaklı Meydana Gelen Teklemeler
Adından da anlaşılacağı gibi, kıvılcım teklemeleri genellikle motorunuzda ateşlenen ve motor gücü üreten yanma reaksiyonunu başlatan küçük parçalar olan bujilerinizde bir sorun olduğunda meydana gelir.
Neyse ki, yedek bujileri ucuza bulabilir ve hatta basit bir öğretici ile birkaç dakika içinde bunları kendiniz değiştirebilirsiniz. Ancak bujilere bağlı ateşleme kablolarının da iyi durumda olduğundan emin olmalısınız. Yıpranmış veya eski görünüyorlarsa, değiştirmelisiniz.
Yakıt ve Yakıt Sistemi Kaynaklı Meydana Gelen Teklemeleri
Yakıt sisteminiz de motor teklemelerinin suçlusu olabilir. Örneğin yakıt filtreniz tıkalıysa, ateşleme için yeterli miktarda yakıtın silindire ulaşmasını engelleyebilir. Bazı durumlarda yakıt silindirleriniz de kirli olabilir.
Diğer tekleme türlerinin aksine, yakıtla ilgili teklemeler aniden meydana gelebilir ve genellikle normal hızlarda sürmek yerine rölantideyken meydana gelir.
Mekanik Sebeplerle Karşılaşılan Teklemeler
Mekanik teklemeler, potansiyel olarak üç tekleme türünün en karmaşık ve zarar verici olanıdır. Örneğin, arabanızın kaputunun altındaki triger kayışları veya zincirler kayarak içten yanma sürecini bozduğunda meydana gelebilirler. Valf sisteminiz de hasar görebilir veya vakum hatlarınız zarar görebilir veya zamanla aşınabilir.
Spesifik nedeni ne olursa olsun, mekanik teklemeler, nasıl ele alınmaları gerektiği konusunda en ciddi olanlardır çünkü bunlar sadece zamanında ortadan kalkmayacaklardır. Bunun yerine, büyük olasılıkla iltihaplanacak ve yalnızca kötüleşecek ve tedavi edilmezse başka motor hasarlarına yol açacaktır. Mekanik bir tekleme yaşıyorsanız, aracınızı hemen sertifikalı bir tamirciye götürmenizi öneririz.
Tekleme Belirtileri Motorun Teklemesine Neden Olacak Durumlar
Teklemenin türünden bağımsız olarak, muhtemelen teklemede yaygın olan birkaç ortak belirti yaşayacaksınız.
Kaba rölanti
Tıkalı veya kaba bir şekilde rölantide çalışan motorlarda tekleme olabilir. Özünde, bir tekleme meydana geldiğinde ve silindirdeki hava-yakıt karışımı tehlikeye girdiğinde, motorunuz esasen yukarı ve aşağı zıplayarak aracınızın aniden çalışmasına ve durmasına neden olabilir. Bu, büyük olasılıkla engebeli bir sürüş deneyimine yol açacaktır ve bu tür bir teklemenin bir başka yaygın belirtisi, kabindeki yakıt kokusudur.
Yavaş Hızlanma
Motorunuz tekliyorsa, aracınız yeterli hıza ulaşmakta sorun yaşayabilir. Aslında, teklemeler en sık aracınız yük altındayken ve sürekli hızlanırken meydana gelir.
Hızlanmaya herhangi bir tepki ağır veya yavaş olabilir. Alternatif olarak, gaza bastığınızda sarsılma hareketi yaşayabilirsiniz. Bu meydana geldiğinde, hem kendiniz hem de risk altındaki diğer sürücüler için tehlikeli olabilir.
Motor Sesi Değişiklikleri
Tekleme yaşıyorsanız, motorunuzun sesinde ani değişiklikler de duyabilirsiniz. Motor bölmesinden garip sesler duyduğunuzu düşünüyorsanız, telsizinizi kapatın ve herhangi bir çınlama, öksürme veya püskürtme olup olmadığını dinleyin. Bu tür seslerden herhangi biri, bir tekleme nedeniyle içten yanma reaksiyonunuzun kesintiye uğradığının işaretleri olabilir.
Her durumda sağduyu. Motorunuz herhangi bir şekilde “kapalı” gibi geliyorsa, mümkün olan en kısa sürede sertifikalı bir tamirciye kontrol ettirmeniz gerekir.
Siyah Egzoz Dumanı
Motorunuz tekleme yaptığında, genellikle motorunuzun yakıtı ve havayı doğru şekilde geçirmediğinin bir işareti olan kalın, siyah bir egzoz bulutu oluşturabilir. Aracınızın bu şekilde egzoz çıkardığını fark ederseniz, tekleme yaşıyor olabilirsiniz.
“Motoru Kontrol Et” Sarı Motor Işığınız Yanabilir
Son olarak, motor teklemeleri sıklıkla “motoru kontrol et” ışığınızın yanmasına neden olur. Birçok modern araç, motorunuzun performansını izleyebilen özel yerleşik sensörlere sahiptir. Size bir teklemenin meydana geldiğini açıkça söyleyemeseler de, motorunuzun düzgün çalışmadığını ve bir profesyonel tarafından incelenmesi gerektiğini söyleyeceklerdir.

Yanlış Ateşleyen Bir Motorla Araba Kullanabilir misiniz?
Teknik olarak, evet. Ancak bunu yapmamanız şiddetle tavsiye edilir. Bunun yerine, aracınızı mümkün olan en kısa sürede kontrol ettirmelisiniz.
Otoyoldayken ve/veya diğer arabalarla çevriliyken motorda tekleme yaşarsanız, önce yavaş ve dikkatli bir şekilde güvenliğe geçmek ve aracınızı yolun kenarına doğru sürmeye çalışmak en iyisidir.
Ancak, motorunuz geçmişte tekleme yaptıysa ve şu anda kullanmıyorsanız, temel sorunu belirleyip çözene kadar aracı sürmekten kaçınmalısınız. Rahatsız edici olsa da, yoldayken tekrarlanan teklemeler nedeniyle motorunuzun aniden durmasından veya feci hasara uğramasından çok daha iyidir.
Arabada tekleme, motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Tekleme, motorun performansını düşürür, yakıt tüketimini artırır ve egzoz emisyonlarını arttırır.
Aracın teklemesine neden olan birçok faktör olabilir. Bu faktörler arasında şunlar sayılabilir:
Ateşleme sistemi sorunları: Bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini veya distribütör kapağı gibi ateşleme sistemi parçalarının arızalanması teklemeye neden olabilir.
Yakıt sistemi sorunları: Yakıt filtresi, yakıt pompası veya yakıt hatlarında oluşan sorunlar teklemeye neden olabilir.
Hava filtresi sorunları: Hava filtresinin kirli veya tıkalı olması teklemeye neden olabilir.
Motor soğutma sistemi sorunları: Motor soğutma suyunun soğutma görevini yerine getirememesi teklemeye neden olabilir.
Motor yağlama sistemi sorunları: Motor yağlama sisteminin düzgün çalışmaması teklemeye neden olabilir.
Silindir kapak contası sorunları: Silindir kapak contası arızalanması teklemeye neden olabilir.