Ateşleme bobini, araçta kullanılan yakıtın yanmasını sağlayan ateşleme sistemini güçlendirmek için yüksek voltajlı bir enerji sağlar. Ateşleme bobini, düşük voltajı yüksek voltaja dönüştürerek bu yüksek enerjili kıvılcımın buji uçları arasında üretilmesini sağlar. Bu kıvılcım da yakıt-hava karışımını ateşler ve motorda güç üretimini başlatır. Ateşleme gerekli ana parçası olan ateşleme bobini, ateşleme işlemi için gerekli olan önemli parçalardan birisidir. Ateşleme bobini nedir, ateşleme bobini hatası, ateşleme bobini fiyatı, ateşleme bobini tamiratı ve benzeri gibi aklınıza takılan sorulara cevap vereceğiz.
Ateşleme Bobini Neden Arıza Yapar
Ateşleme bobini, yoğun enerji akışı ve elektriksel yüklenme nedeniyle aşırı ısınabilir. Bu durum, zamanla iç yapısında hasara yol açabilir ve sonuçta bobinin yanmasına neden olabilir. Ateşleme bobini yanarsa, motorda ateşleme işlemi düzgün bir şekilde gerçekleşmez ve motor performansı olumsuz etkilenir. Araç çalışmayabilir, motor düzensiz çalışabilir, gaz tepkisi zayıflayabilir veya egzoz emisyonları artabilir.
Ateşleme bobininin yanmasına neden olan birkaç yaygın sebep şunlardır:
- Aşırı yüklenme: Ateşleme bobininin tasarlanan çalışma aralığını aşan yüksek voltaj talepleri veya aşırı elektrik akımı, bobinin aşırı ısınmasına ve yanmasına yol açabilir. Bu durum, özellikle aracın elektrik sistemine bağlı sorunlardan veya yanlış bağlantılardan kaynaklanabilir.
- Bobin kıvılcım çıkışında bir sorun: Eğer bobinin kıvılcım çıkışında bir arıza varsa, bu da bobinin içinde oluşan enerjiyi boşaltma sorunlarına neden olabilir ve sonuçta yanmasına yol açabilir.
- Bobin yalıtımının bozulması: Ateşleme bobini, dış etmenlerden korunması için yalıtım malzemeleriyle kaplanır. Ancak bu yalıtım zamanla aşınabilir veya hasar görebilir. Yalıtımın bozulması, bobinin iç kısmında kıvılcımın diğer bileşenlerle temas etmesine izin verebilir ve buna bağlı olarak yanmaya yol açabilir.
- Yaşlanma ve aşınma: Bobinin iç yapısı ve bileşenleri, zamanla normal kullanıma bağlı olarak aşınır ve bozulabilir. Bu durum, ateşleme bobininin verimini azaltabilir ve sonuçta arızalanmasına yol açabilir.
Ateşleme bobininin yanmasını önlemek için düzenli bakım yapmak, aracın elektrik sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlamak ve gerektiğinde bobin ve diğer ateşleme sistemi bileşenlerini değiştirmek önemlidir.
Bobinin arızalı olduğu nasıl anlaşılır?
Ani güç kaybı, titreme, motorun çalışmaması, yakıt verimliliğinde azalma, bujilerdeki yanma işlemi ve anormal ses gibi belirtiler, ateşleme bobini arızasını gösterir.
Bobin arızası nelere yol açar?
Araç hiç çalışmaz: Bobin komple arızalandığı için ateşleme oluşturamaz. Ateşleme olmayacağı için de araç çalışmayacaktır. Araç Tekler: Ateşleme bobininde oluşan çatlak genelde bu duruma sebep olur. Bazı durumlarda ise çok bobinli araçlarda bobinlerden biri arızalanırsa araç tekleme yapacaktır.
Ateşleme bobini ömrü ne kadardır?
Ateşleme bobini ömrü ortalama 160 bin kilometre olsa da sürüş koşulları ve uzun süreli kullanıma bağlı olarak çeşitli nedenlerle arıza meydana gelebiliyor.
Bobinin yandığını nasıl anlarız?
- Egzoz Patlatma.
- Fazla yakıt sarfiyatı .
- Motor Sıkışması .
- Motorun durması ( stop etmesi ) .
- Motor sarsıntısı, düzensiz rölanti, zayıf güç .
- Motor ışığının yanması / DTC kodunu kontrol edin.
- Motorun zor çalışması, hiç çalışmaması
Ateşleme Bobininin Hepsi mi Dğişmeli? Tek Değişir mi?
Evet ateşleme bobinleri tek değişebilir ama 4 silindir içinde ayrı ayrı ateşleme bobini var ise aynı anda değiştirmeniz önerilir.
Ateşleme bobini motora zarar verir mi?
Ateşleme bobininde bir arıza olması sadece araç motorunun performansına ve ateşleme sistemine değil birçok ek yan parçaya da zarar verebilme potansiyeline sahiptir.
Bobin arızası araca zarar verir mi?
Arıza yapan, arızalanan bir ateşleme bobini uzun vadede aracınızın emisyon sistemine de zarar verecektir; bu sebeple ateşleme bobini arızalarının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Ateşleme bobini aracınızda ömrü bitene; yani arıza durumu oluşana kadar kullanabilmeniz içindir, tek kullanımlıktır.
Ateşleme bobini tekleme yapar mı? Ateşleme bobini arıza belirtileri nelerdir?
Ateşleme bobini bozulursa motor titreşimli çalışır, tekleme yapar rölantide kendiliğinden stop eder, marş yapıldığında motor geç-zor çalışır, arabanın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar.
Bobin arızası çekişi etkiler mi?
Ateşleme bobini arıza yaptığında, ömrünü doldurduğunda belirli yöntemler çerçevesinde sorunu anlamak mümkün olmaktadır. Eğer ki bobin bozulursa aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa basıldığı anda motor geç ve zor çalışır, aracın kesinlikle çekişi düşer ve dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye başlar.