Araç Motorundaki Tekleme – Tekleme Sebepleri ve Motor Tekleme Kodları

Araç Motorundaki Tekleme – Tekleme Sebepleri ve Motor Tekleme Kodları Teknik olarak, bir tekleme, bir veya daha fazla motor silindiri içindeki eksik yanmanın (veya sıfır yanmanın) sonucudur. Ama size, yani sürücüye, sorun araç çalışırken genellikle tereddüt veya titreme gibi gelecektir. Modern araçlarda, tekleme olduğunda kontrol motoru ışığı da yanar.

Kontrol motoru ışığı yandığında, genellikle güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM) olarak adlandırılan aracınızın birincil bilgisayarı, belleğinde bir tanılama sorun kodu (DTC) depolayacaktır. P0300 ila P0312 arasındaki kodlar, bir motor teklemesiyle ilişkili birincil DTC’lerdir.

Motorum Neden Tekleme Yapıyor?

Motorunuzun tekleme yapmasının birçok nedeni vardır . Motorun tekleme yapmasına neden olabilecek bir sensör olabilir veya başka sebepler de olabilir. Diğer bileşenlere zarar vermemek için mümkün olan en kısa sürede teşhis ve onarım yapılması önemlidir.

Motor Teklemesinin En Yaygın Nedenleri

Tamam – diyelim ki arabanızda motor teklemesi var. Soru şu: Sorun neden oluyor? Ne yazık ki, birçok potansiyel sebep var, bu yüzden bu soruyu cevaplamak her zaman kolay değil. Arabanızda bir tekleme varsa, bunun nedenini bir profesyonelin bulmasına izin vermek en iyisidir . Sorunu teşhis ederken bir tamircinin bulabileceği şeyler şunlardır:

1. Ateşleme sistemi sorunları

Çoğu insan tekleme terimini duyduğunda, aklına eskimiş bujiler gelir . Fark etmedikleri şey ise bujilerin ateşleme sisteminin sadece bir parçası olduğu. Tipik bir modern ateşleme sistemi, kontrol modülü, krank mili konum sensörü , bobin paketleri , kablolama ve tabii ki bujiler dahil olmak üzere çeşitli bileşenler içerir . Bu parçalardan herhangi biriyle ilgili sorunlar motorun tekleme yapmasına neden olabilir.

2. Hava ve yakıt dağıtım sorunları

Hava ve yakıt motorun içinde birbirine karışır, daha sonra karışım buji tarafından ateşlenir . Patlama, motoru harekete geçirir ve arabanızı yolda itmek için gereken dönme kuvvetini yaratır. Arızalı bir yakıt enjektöründen vakum kaçağına kadar, hava/yakıt karışımını fırlatan herhangi bir sorun, teklemeye neden olabilir.

3. Emisyon ekipmanı sorunları

Son model arabalar, atmosfere salınan kirlilik miktarını en aza indirmeye yardımcı olan bir dizi emisyon ekipmanına sahiptir. Birkaç örnek, egzoz gazı devridaim (EGR) sistemi ve pozitif karter havalandırma (PCV) sistemini içerir. Bazı durumlarda, emisyon ekipmanıyla ilgili sorunlar motorun hava/yakıt karışımını bir tekleme oluşturacak kadar değiştirebilir.

4. Motor mekanik sorunları

Pek çok kişi, motordaki mekanik bir sorunun teklemeye neden olabileceğinin de farkında değildir . Motorun içindeki her silindir, tam yanma için hava/yakıt karışımını sıkıştırması gereken bir piston içerir. Ve piston yukarı doğru hareket ederken, yeterli sıkıştırmayı oluşturmak için silindirin tamamen kapalı kalması gerekir. Dahili motor sorunları, silindirin düzgün bir şekilde sızdırmazlığını önleyebilir, bu da sıkıştırma kaybına ve motorun tekleme yapmasına neden olabilir.

5. Sensör ve modül sorunları 

Günümüz araçları, çoğu PCM’nin yakıt dağıtımı ve ateşleme zamanlaması gibi kritik işlevlerin kontrolünü belirlemek için kullandığı çok sayıda sensör içerir. Böyle bir sensör sorunu, motorun tekleme yapmasına kolayca katkıda bulunabilir. Nispeten nadir olmakla birlikte, PCM’nin kendisiyle ilgili bir sorun da teklemeye neden olabilir.

6. Kontrol devresi sorunları

Tüm giriş ve çıkış motor yönetim cihazları (yani sensörler, ateşleme bobini paketleri vb.) gerektiğinde elektrik devreleri aracılığıyla bağlanır. Bu devrelerdeki hasarlı kablolama veya gevşek bağlantı gibi sorunlar motorun tekleme yapmasına neden olabilir.

4 Silindir Teklemesinin Sebebi Nedir?

Tamirciniz 4 silindirli tekleme veya silindir 4 teklemeden bahsettiğinde, OBD2 tanı tarayıcılarının P0304 hata kodunu gösterdiği anlamına gelir. Bu meydana geldiğinde, genellikle aracınızın Güç Aktarma Organı Kontrol Modülünün 4 numaralı silindirde bir motor tekleme tespit etmesinden kaynaklanır. P0304 kodu, aracınızın performansını ve sürüşünü etkileyebilir, bu nedenle sorunun tamirciniz tarafından mümkün olan en kısa sürede çözülmesi gerekir.

Kesin sorunu teşhis etmek tam olarak kolay değildir ve ‘sihirli bir düzeltme’ yoktur. Potansiyel nedeni ortadan kaldırmak ve izlemek için aracınızın gösterdiği diğer sorunların dikkate alınması gerekir.

Silindir 4 teklemesinin olası nedenleri şunlardır:

  • Hasarlı bir yakıt enjektörü
  • Yapışkan valfler
  • Arızalı bujiler
  • Aşınmış bobin paketleri
  • Arızalı enjektör devresi
  • Kötü katalitik dönüştürücü e r
  • Düşük yakıt basıncı
  • Sızdıran kafa contası
  • Arızalı oksijen sensörü
  • Arızalı kütle hava akışı sensörü
  • Arızalı gaz kelebeği konum sensörü

Bu bileşenlerden herhangi biri silindir 4’ün tekleme yapmasına neden olabilir ve bir P0304 motor kodunun temel nedeni olabilir. Ancak, aşağıdaki işaretlerle birlikte bir tekleme dikkate alınacaktır:

  • Motor ışığını kontrol edin
  • Motor durması
  • kaba boşta
  • Yavaş hızlanma
  • Aşırı yakıt tüketimi
  • Aracı zor çalıştırma
  • Düşük yakıt basıncı
  • Düşük sıkıştırma

Motorum Ne Zaman Tekleme Yapar?

Hızlanırken Motor Teklemesi

Bir motor hızlanma sırasında/gaza basıldığında tekleme yaptığında, bu sadece motor için kötü olmakla kalmaz, aynı zamanda yoldaki herkes için özellikle tehlikeli olabilir. Hızlanırken bir araç yük altındayken teklemeler meydana gelebilir. Bu, yavaş veya yavaş hızlanmaya neden olur ve aracınız hızlanmada sorun yaşayabilir. Gaza basarken bir sarsıntı hareketi hissedebilirsiniz.

Hızlanma sırasında motor teklemesinin en yaygın nedeni aşınmış bujilerdir. Bujiler aşırı aşınmaya maruz kaldığında, olması gerektiği gibi piston silindirindeki yakıtı ateşlemezler. Bu aynı zamanda kirlenmiş bujiler, çatlamış bir distribütör kapağı veya bozuk buji kablolarından da kaynaklanabilir. Tüm bu problemler, bobin voltajının buji boşluğunu atlamasını önlemek için aynı sonuca yol açar ve araba hızlanırken motorun tekleme yapmasına neden olur.

Ayrıca, gaz kelebeği konum sensörü (TPS) arızalı ve kirli yakıt enjektörlerine sahip birçok otomobilin sahipleri tarafından tekleme olduğu rapor edildiğini görüyoruz. Yakıt enjeksiyonu ve hava emiş sistemi gibi diğer birçok sistem, doğru veriler için TPS’ye güvenir ve doğru çalışmıyorsa, hızlanırken motorda tekleme, yanan bir motor kontrol ışığı ve araç yanabilir. hatta ‘gevşek ev moduna’ geçin. 

Yalnızca Boştayken Tekleme

Bir arabanın mükemmel şekilde iyi sürmesi nadir değildir, ancak daha sonra rölantide küçük hıçkırıklar veya küçük teklemeler belirtileri gösterir. Bu, yüzeyde, her zaman bir teşhis kodu kaydetmediğinden nedenini belirlemek zor görünebilir. Bazı teknisyenler, kod yoksa sorun yok diyerek sorunu daha fazla araştırmak konusunda isteksiz olabilir – ancak durum böyle değil. Bazen, bir önlem olarak, teknisyenler, teklemenin kesin nedenini yalnızca rölantide bulamıyorlarsa, yakıt pompasını, enjektörleri ve bujileri değiştirmek isteyebilirler.

Bulduğumuz şey genellikle rölantide teklemenin nedeninin yanlış bir hava/yakıt karışımı olmasıdır. Bu, arızalı bir O2 (oksijen) sensöründen veya temizlenmesi gereken tek bir enjektörden ve hatta bir vakum sızıntısından kaynaklanabilir. Arabanın küçük geri tepmelerden muzdarip olması, motor devrinin tutarlı olmaması veya motor bölmesinden bir tıslama sesi gibi herhangi bir olağandışı gürültü gelmesi gibi sorunu bulmak için diğer fiziksel semptomların dikkate alınması gerekecektir. bir vakum kaçağı.

Bir motor teklemesi, araçlarını sürmeyi zorlaştırdığı için araç sahibi için çok fazla strese neden olabilir. Tamirciniz, soruna neyin neden olduğundan tam olarak emin olmadığını söylerse, bu stres artabilir. Yaşadığınız herhangi bir sorun hakkında çok fazla bilgi toplamak veya motorunuzdan bir şeylerin yanlış olduğuna dair işaretler almak, tamircinizin teklemenizin nedenini bulmasına yardımcı olabilir.

Bir Motor Tekleme Nasıl Hissettirir?

Sorunu hızlı bir şekilde tanımlamanıza yardımcı olacağından, bir motor teklemesinin nasıl bir his olduğunu bilmek önemlidir. Bir tekleme başladığında herhangi bir hızda sürüyor olabileceğinizi ve motorunuzun teklemesinin neye sebep olduğuna bağlı olduğunu unutmayın.

Sürüş sırasında bir tekleme motorun seyrek olarak güç kaybetmesine veya gaza basıldığında hızlanmada kısa bir duraksamaya neden olabilir. Hızlanma sert olabilir veya araç gücünü kaybetmiş gibi hissedilir ve normalden daha yavaş hızlanır. Motor, hızını geri kazanmadan önce birkaç saniye tökezliyormuş gibi hissedebilir. Bu, hatalı bir O2 sensörü nedeniyle yanlış bir hava/yakıt karışımından kaynaklanabilir. Alternatif olarak, yanlış ateşleme yapan bir silindir motorun dengesini bozarak bir sarsıntı hissine neden olabilir.

Motor tekleme yapıp güç kaybettikçe sarsılabilir veya agresif bir şekilde titreyebilir. Araba çoğu zaman normal çalışıyor gibi görünebilir, ancak bir trafik ışığında veya arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra durduğunuzda, rölantide zorlanıyor gibi görünebilir. Klimayı veya farları çalıştırmak gibi yüksek aksesuar yüküne de neden oluyorsanız, stop etme daha sık meydana gelir. Bazı teklemeler (adil bir zorluk derecesinde olsa da) sürüşe devam etmenize izin verirken, diğerleri motorunuzun tamamen durmasına neden olur. Herhangi bir kaba rölanti belirtisi, aracınızın yakıt sisteminin teklemeye neden olduğunun oldukça iyi bir göstergesidir.

Motor Tekleme Sesi Neye benziyor?

Bir motor teklemesi, motorunuzdan çok benzersiz ve fark edilir bir ses çıkmasına neden olur. Otomotiv sesleri konusunda uzman olmasanız bile, bunun ne zaman olduğunu fark edeceksiniz. Aracın içinde veya dışında motordan duyabileceksiniz veya egzozdan bir ses geldiğini fark edebilirsiniz. Peki motor tekleme sesi neye benziyor?

Bir motor teklemesinin en yaygın tanımları, genellikle motor 1.500 – 2.500 dev/dak arasındayken patlama, hapşırma, çarpma, uğultu veya geri tepme gibi bir sestir. Ses, yanmamış yakıt silindirden çıktığında ve bir sonraki silindirin kıvılcımı tarafından ateşlenmeden önce egzoz stroku sırasında dışarı itildiğinde ortaya çıkar ve egzoz sisteminden patlamasına neden olur.

Arabanız zorlanıyor gibi görünüyorsa, muhtemelen motorda tekleme olduğunu da söyleyebilirsiniz. Arabanızın içinden duymak için radyonuzu kapatmanız ve camlarınızı kapatmanız gerekebilir. Motorunuzu yakından dinlerseniz, normalden farklı ses çıkardığını fark edeceksiniz. Motor sesindeki genel bir değişiklik, bir silindirin çalışmadığının bir göstergesi olabilir. Bu, tam gaz altındayken aracın gücünün olmaması gibi bir motor teklemesinin diğer belirtileriyle doğrulanabilir.

Motorum Bir Tekleme İle Mahvolabilir mi?

Bir tekleme, sayısız sorundan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, tekleme yapan bir motoru çalıştırmaya devam etmek, feci hasara neden olabilir – ve teklemenin nedenini düzeltmeyi ne kadar uzun süre ertelerseniz, motora o kadar fazla zarar verirsiniz. En kötü senaryoda, devam eden bir tekleme, motorunuzu etkin bir şekilde tahrip edebilecek bazı maliyetli sorunlara neden olabilir.

En kötü suçlulardan biri olan silindir teklemesi, katalitik konvertörünüzden başlayarak bir dizi soruna neden olabilir. Bir silindir tekleme yaptığında, bir silindirin sıcak, yanmamış yakıtının katalitik konvertöre girmesine ve içindeki seramik malzemeyi eritmesine neden olabilir. Katalitik konvertörün içi ısındıkça, parçalanmaya başlayabilir, egzozu tıkayabilir, bu da sorunların kademeli olarak devam etmesine neden olur.

Ancak katalitik konvertörler tek endişe değil. Bir motor zayıf çalıştığında (çok fazla hava/çok az yakıt), motorun kendisine zarar verebilecek aşırı ısı üretir. Aşırı yağ tüketimi silindiri ısıtarak ön ateşleme oluşturarak motoru yavaşlatır ve krank mili yataklarına zarar verir. Üretilen ısı, valfleri ve silindir kapağını çarpabilir veya çatlatabilir. Bir tekleme, motorun zengin (çok fazla yakıt/çok az hava) çalışmasından kaynaklansa bile, motorun ısınmasına, değerlerin karbon kirlenmesine ve düşük sıkıştırma koşullarına neden olur.

Ortak Motor Tekleme Kodlarının Teşhisi

Teklemeli bir arabayı gösterdiğinizde tamircinizin yapacağı ilk şeylerden biri, arıza teşhis kodlarını (DTC’ler) kontrol etmektir. Bu kodlar, tamirciye araçta tam olarak neyin yanlış olduğunu söylemez, ancak motorun tekleme yapmasına neyin neden olduğunu teşhis etmek için kullanılabilecek bir araçtır.

Bir motor tekleme kodu, belirli bir silindirde bir sorun olduğunu veya motorun zayıf çalıştığını gösterebilir. Kullanılan teşhis aletine bağlı olarak, belirli sayıda çevrim içinde kaç tane tekleme meydana geldiğini veya tekleme meydana geldiğinde motor devrini gösterebilir. Ancak, özellikle tekleme aralıklı ise, tüm teklemeler bir DTC’nin kaydedilmesine neden olmaz.

Aşağıdaki kodlar olası bir teklemeyi gösterebilir:

  • P0100 – P0104: Kütle hava akış sensörü
  • P0171 – P0172: Yağsız veya zengin yakıt karışımı
  • P0200: Yakıt enjektör devresi arızası
  • P0300: Bir veya iki silindire izole edilmemiş rastgele tekleme.
  • P0301: Silindir 1’de tekleme
  • P0302: 2. silindirde tekleme
  • P0303: Silindir 3’te tekleme
  • P0304: Silindir 4’te tekleme
  • P0305: 5. silindirde tekleme
  • P0306: 6. silindirde tekleme
  • P0307: Silindir 7’de tekleme
  • P0308: Silindir 8’de tekleme

Yukarıdaki DTC kodlarından herhangi birini gösteren araçlar, güvenli olmayan araç çalıştırma potansiyeli ve sürülebilirlik endişeleri nedeniyle kullanılmamalıdır.

Motorum Tekleme Yaparsa Ne Yapmalıyım?

Kısacası, motorunuzun tekleme yaptığından şüpheleniyorsanız, aracınızın muayene ve onarımını yaptırmak ve daha fazla hasar görmemesi için en kısa sürede RepairSmith’ten bir mobil teknisyenden randevu alın . Ancak randevu almak için aramadan önce , teknisyeninizin sorunu teşhis etmesine yardımcı olmak için tuhaf sesler de dahil olmak üzere toplayabildiğiniz kadar çok bilgi toplayın .

Sürüş sırasında, aracınızın nasıl davrandığına çok dikkat edin. Herhangi bir olağandışı ses veya davranışı ve motorun hangi koşullar altında tekleme yaptığını, örneğin araç çalıştırıldıktan hemen sonra oluşup, teklemenin hızlanma sırasında veya rölantide oluşup oluşmadığını ve teklemenin ne sıklıkla meydana geldiğini fark ettiğinizi not edin. Ne kadar fazla bilgiye sahipseniz, teknisyeninizin teklemenin nedenini bulması o kadar kolay olacaktır.

Motor Teklemesiyle Sürüşe Devam Etmek Güvenli mi?

Aracınızı sürerken motorunuz tekleme yaparsa, özellikle yoğun trafikte veya yoğun bir yolda araç kullanıyorsanız bu potansiyel bir güvenlik tehlikesi oluşturabilir. Bir motor teklemesi ile sürüşe devam etmemelisiniz. Araba sizi gideceğiniz yere götürecek kadar iyi çalışsa da, katalitik konvertör ve motorun kendisi gibi maliyetli bileşenlere zarar verme riskiniz vardır. Bu yüzden profesyonel bir teşhis koymalı ve bir teklemeyi hemen onarmalısınız. Arabanızla alakalı sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz

Bunları da sevebilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir