Tork Konvertörlü Şanzıman İyi mi Avantaj ve Dezavantajları

Otomatik araçlarda kullanılan bir parça da krank milinin hareketini şanzımana ve oradan tekerleklere aktaran, sıvı kaplin sistemi kullanan bir bir parçadır ve buna sahip şanzıman Tork Konvertörlü Şanzıman olarak bilinmektedir. Çalışma prensibini de inceleyelim. Bu şanzımanın sahip olduğu ve şanzımana ismini veren tork konvertörleri torku yani döndürme kuvvetini doğrudan motora bağlı olan fanın aradaki şanzıman yağını kullanarak türbini döndürmesi prensibi ile çalışır.

Tork Konvertörlü araçları kontrol edelim ve ardından avantaj dezavantajlarını birlikte inceleyelim.CVT şanzımana sahip bazı araçlar bazı modellerinde bu şanzımanı da kullanmışlardır. Tork konvertörlü otomatik araçları inceleyecek olursak Nissan Qasqai ve Mitsubishi Outlander modellerinde bulunan 6 ileri otomatik şanzımanlar, Mazda’nın bazı modelleri bu şanzımana sahiptir. Bazı Tork Konvertörlü Şanzıman Tipleri:

  • ZF
  • EAT
  • G-tronic
  • Jatco

Otomatik şanzımana sahip kimi araçlarda, aktarımda kullanılan tork konvertörü ile ilgili diğer otomatik şanzımanlardaki bazı sorular akla takılmaktadır. Özellikle bu şanzıman kolay arıza yapar mı? Tork Konvertör Avantajları neler? Tork Konvertör Nasıl çalışır? Tork Konvertör Arıza belirtileri neler? Tork Konvertör Arızalanırsa Tamiri mümkün mü? Tork Konvertör Arıza Maliyeti yüksek mi?

Çalışma prensibini yukarıda aktardığımız bu şanzıman için avantaj ve dezavantajlara bakacak olursak; Tork konvertörüne sahip bir otomatik vites otomobilin en büyük avantajlarından biri şüphesiz motordaki güç dalgalanmaları ve burulma titreşimlerini bu sistemin absorbe etmesidir ve size hissettirmemesidir. Bu nedenle tork konvertörlü şanzıman otomobilinizin pürüzsüz akış hissini başka hiçbir tip şanzımanda (çift kuru kavramalı şanzıman da dahi) bulamazsınız. Yüksek torklara karşı dayanıklı olup diğer otomatik vites araçlardaki kadar bakım gerektirmez. Sarsıntısız vites geçişleri sizlere sunar. Bunun yanında bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Tamiratı her durumda mümkün değildir. Çünkü yaşanan bazı sorunlarda değişimi gerekebilir. Bu dezavantajları bazı arızalar sizlere hissettirecektir. Arıza belirtileri arasında zamanla aşınan sistem elemanlarından dolayı çekişten düşme, seyir halinde devir dalgalanmaları görülebilir. Tork artışı sağlanan alt devirlerde titreşimler oluşabilir.

Otomatik şanzımanlı araçlarda şanzıman yağ değişiminden bahsedecek olursak firmadan firmaya değşiklik gösteren etkenler ile şanzıman yağı 50.000 km – 100.000 km arası değişim yapılması gerekir. Binek otomobiller için tork konvertörü, otomatik şanzımanın ayrılmaz ve hayati bir parçasıdır. Tork dönüştürücünün her zaman en iyi performansını sağlamak için, önerilen servis aralıklarında düzenli bakım gerektirir. Uzun süreler değişimi yapılmaz ise yağ, viskozitesini ve özelliğini kaybederek vites kutusuna kalıcı zararlar verebilir.

Tork konvertörlü şanzımanların avantajlarına ve dezavantajlarına değinecek olursak; Sağlamlık açısından 180.000 km, 250.000 kilometrelere kadar dayanıklı bir aktarma organıdır. Çift kavramalı vites kutuları gibi çok bakım gerektirmez.

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir