DSG Şanzıman Özellikleri – DSG Şanzımanlı Otomobiller ve Yorumları

Direct Shift Gearbox başharflerinin kullanımıyla ülkemizde adlandırılan DSG şanzıman nedir? DSG şanzıman çift kavramaya sahip ve sahip olduğu bu çift kavrama sistemiyle vites geçişleri oldukça seri olan bir şanzıman türüdür. Bu yapısıyla araca serilik, çeviklik kazandıran şanzımana sahip otomobiller çok tercih edilen araçlardır. Otomobil şirketleri kendi otomobillerinde farklılıklar için farklı şanzıman sistemlerini kullanmaktadır. DSG şanzıman da bir çok otomobilde kullanılan bir şanzıman türüdür.

Özellikle otomatik araçlarda kullanıcılar gaza bastıkça hızlanmak ister. Gerekli hıza ulaşınca verilen gaz ile birlikte kesinti olmaksızın seri bir geçiş ve performans için üretilen çift kavramalı şanzıman otomatik araçlarda bu isteği yerine getirmek için tasarlanmıştır. Çift kavrama sayesinde vites geçişleri daha hızlı olmakla birlikte gaz tepkimesi de yerinde verilmekte ve aracın hızı zamanlı artmaktadır.

DSG şanzıman sahip olduğu çift kavrama sistemi ona avantajların yanında dezavantajlar da getirmiştir. Özellikle şehir içi trafikte sürekli dur kalklar, düşük vitesli kullanımlar dsg şanzımana sahip araçların kavrama sisteminde de sorunlara yol açmaktadır. DSG şanzımanı sorunlu mu sorusuna gelişen teknoloji ile aranan çözümler olsa da ülkemizde araçlar yaşa bakmaksızın değerli olduğu için yukarıdaki sebeplerden kavrama sistemindeki ısınma, nem ve yüksek torkla yüklenme sebepleriyle bu soru kendine cevap bulmaktadır.

Araç bakımı ve şanzıman bakımı ile birlikte dikkatli kullanım şanzıman ömrünü uzatmaktadır. DSG şanzımanın ömrü de 160 bin km ile 200 bin km arasında değişmekle birlikte şehir içinde az kullanım, yokuş parklarda dikkat etme, zamanında bakım bu ömrü daha da uzatabilmektedir. Bu şanzıman sistemi elektronik ünite ve hidrolik üniteye sahip olmakla birlikte bu ünitelerin herhangi birinde görünen veya ikisinde birden görünen arızalar tamir masraflarını katlamaktadır.

DSG şanzımana sahip araçlarda kavramanın bitmesi bazı belirtilerle kendini göstermektedir ki bu gibi durumda da kavrama değişimi sizlere çözüm olacaktır. Özellikle ilk kalkışta görülen titremeler kavramanın ömrünün dolduğuna dair ilk işaretler olup değişim zamanının geldiğinin sinyalcisidir. Bununla birlikte rampalarda gaz verildiğinde bile araçta yavaşlama olması hızlanmada isteksizlik; devrin yükselmesine karşın araç hızında aynı oranda hızlanmanın olmayışı; yakıt tüketimindeki ciddi artışlar kavramanın ömrünün dolduğunun diğer göstergeleridir.

DSG şanzıman kontrolü nasıl yapılır? DSG şanzımanda dikkat edilecekler nelerdir? Aracı çalıştırdınız, vitesleri yoklayın. Özellikle araç soğukken bu vites eçişlerini dinleyin. Vitesi R konumuna alın, D ye alın, P ye alın ve aracınızı, şanzımanı dinleyin. Bunları yaparken tık sesi geliyor mu kontrol edin. Vuruntu sesinin gelmemesi gerekmektedir. Gelmiyorsa şanzıman sağlıklıdır.

DSG çift kavramaya sahip, yarı otomatik robotize bir şanzıman türüdür. Bu yüzden özellikle yokuşlarda geri kaçırdığını söyleyenler olmaktadır. Yarı otomatik vitesli araçların birçoğunda yokuş kalkış desteği bulunur. Bu destek sistemine sahip olmayan araçlarda ise sürücü, kalkış anında fren pedalını basılı tutmalıdır. Hareket halindeyken vites kolu kesinlikle P konumuna getirilmemelidir.

DSG şanzıman Sistemin geliştirilen marka; Volkswagen’den iyi niyet garantisi altında DSG şanzımanda yaşanan sorunları büyük oranda giderse de ileriki yaşlarda veya farklı sorunlarla DSG de oluşan hatalarda ödemeler sizin cebinize bakıyor.

Çift Kavrama Sistemine Sahip Arabalar – DSG Hangi Modellerde Var?

Çift kavramalı şanzıman, geleneksel otomatik ve düz vites sistemlerine nazaran daha fazla güç ve daha iyi bir kontrol sağlamaktadır. İlk olarak Volkswagen (DSG) ve Audi (S-tronic) tarafından markete sunulan çift kavramalı şanzıman daha sonraları Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche gibi otomotiv üreticileri tarafından da kullanılmaya başlamıştır. Bununla birlikte VW Grubu (Audi, Seat, Skoda, VW) otomobillerde 6 ileri ve 7 ileri DSG şanzımanlar tercih edilmiştir.

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir