Otomatik Aracın Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Özellikle yeni otomobil alacakların kendi veya exper kontrolünde gözden kaçan yağ yakan araçlar ciddi maddi kayıplara neden olabilmektedir. Aracın özellikle yeni yağ yakmaya başlaması veya katkı ile bu durumun üstünün örtülmesi dikkat edilmediği taktirde anlaşılamamaktadır. Bu konumuzda Otomatik Aracın Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır? konusu üzerinde duracağız.

Yağ yakan araç manuel-otomatik şanzuman olması egzozdan çıkacak dumanı etkilemez. Yağ yakan bir araçta egzozdan mavi duman çıkışı olmaktadır. Daha önce hiç tecrübesi olmayanlara beyaz duman bir şey olmaz gibi ifadeler kullanılsa da mavi dumanın koyu bir mavi olmasını beklemeyin, egzozdan çıkan dumana dikkatle bakın mavimsi rengi görürseniz bilin ki yağ yakıyor.

Özellikle motor soğukken ilk çalıştırmada bunun kontrolünü yapmanızı tavsiye ederim, ilk çalıştırmada yağ yakan araçtaki mavi duman net belli olmaktadır.

Motor üflemesi diye tabir edilen terim de yağ yakan araçlar için kullanılır. Bunu kontrol etmek için aracın motor yağ kapağı açılır, eğer buradan hava geliyorsa motor üflüyor denilir. Yağ çubuğunu kontrol etmek de aynı anlamda kullanılabilir.

Yağ çubuğu bir çok arabada motorun üfleyip üflemediği noktasında size bilgi verir ama örneğin Volkswagen gurubunda yağ çubuğunu çektiğinizde çubuktan normal olarak buhar yada duman gelebilir. Bu yüzden üstten eksantrikli otomobillerde motorun üflemesi kontrolü genellikle tercih edilmez. Çünkü kalbürütör kapağı içerisinde çalışan eksantrik mili, kapaktan dışarı yağ gelmesine neden olacağından kesin bir bilgi vermeyecektir. Bu üfleme olayını da egzozdan çıkacak mavi renge bağlayabiliriz.

Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır?

Bütün arabalarda motorda üfleme olayı gerçekleşir. Bu havayı tahliye etmek için hortum bile bulunmaktadır. Külbütör kapağının üzerinden hava filtrenize giden hortum üflenen havayı tahliye etmek için bulunmaktadır. Aynı üfleme yada hava hareketi motorun altında da olur bunu tahliye eden sistemede karter havalandırma yada pozitif karter havalandırma hortumu denir.

Siz yağ kapağını açtığınızda külbütör havalandırma hortumundan çıkması gereken hava daha büyük ve debisi yüksek bir delik bulduğundan buradan çıkar. Peki yağ yakma anlamına gelen motorun üflemesi ne anlama gelmektedir? Bu yukarda bahsettiğimizden biraz farklılaşır. Pistonun çevresinde alt alta sıralanmış 3 sekman bulunmaktadır. Bu sekmanlar aşındığında veya gömlek aşındığında veya her ikisi birden veya sekman ağızları aynı hizzaya gelirse en alttaki yağ sekmanı gömleğe bulaşan yağı aşağı sıyıramaz ve yanma odasında yağ kalır bir sonraki yanmayla birlikte bu yağ yanarak buharlaşır ve egzozdan tahliye olur birkısmıda külbütör havalandırmadan atılır.

Siz kapağı açtığınızda çıkan hava içerisinde yağ buharı varsa, buharın rengi mavimsi ise, yanık yağ kokuyorsa bu usta diliyle üflemedir, yoksa üfleme değildir.

Yağ yakan araçta dikkat edilebilecek başka bir nokta da yanan yağdan dolayı yağ eksilmesinin yaşanmasıdır. Motor soğukken yağ çubuğundan yağ seviyesini kontrol edin. Yağ seviyesi düşükse yağ kaçağı olduğu veya aracın yağ yakması anlamına gelir. arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir