Aracınızın bakımlarını periyodik olarak yaptırmanız aracınızın ömrü, motor ömrü ve performansı için oldukça önemlidir. Bu sebeple imkan dahilinde 7 bin km veya 10 bin km de araç bakımı yapılmasını tavsiye ediyoruz. Araç bakımı yapılırken rutin işlemlerle birlikte bazı yıllık periyotlarda veya 50 bin km de bir yapılması tavsiye edilen veya daha yüksek kilometrede yapılan bazı bakımlar vardır.
Bu yazımızda aracınıza uygun motor yağı seçiminde sizlere bilgi vermeyi düşünüyorum. Araçlarda motor yağı oldukça önemlidir. Çünkü motor çalışırken parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltarak aşınma ve kırılmaları engelleyen motor yağı seçimi oldukça önemlidir.
Aracınızın yaşına, kilometresine göre kullanacağınız motor yağı kalınlığı değişebilir. Motor parçaları çok yüksek sıcaklıklarda çalışır ve bu durum parçaların ısınarak deforme olmasına neden olabilir. Motor yağı bu aşamada sürtünmeyi azaltır ve motor içinde bulunan parçaları soğutarak parçaların deforme olmasını önler.
Motor yağındaki harfler ve tercih edilebilirlik düzeyi nereden anlaşılır?
Araç motorunun yakıt türü yani benzinli veya dizel olmasına göre yağ seçimine dikkat etmeniz gerekir. Yakıt türü motor yağı seçme konusunda en önemli faktörlerden biridir.. Benzinle çalışan motorlara sahip araçlar için seçilecek motor yağları SA, SB, SC, SD, SE, SF ve SG tipi motor yağlarıdır. Bu yağlardan SA ve SB tipi yağlar hafif yük altında çalışan araçlara uygundur. SG tipi yağ ise piyasadaki en üstün yağ olarak bilinir. Dizel araçlarda kullanılacak-tercih edilecek motor yağı ise CA, CB, CC ve CD tipi yağlardır. CA iyi kalite mazot ile çalışan, CB düşük kaliteli mazot ile çalışan dizel araçlarda kullanılabilir.
Bununla birlikte mevsim şartları motor yağı seçiminde önemli bir paya sahiptir. Yaz aylarında SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları kullanabilirsiniz.Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce’de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Aracım İçin Hangi Kalınlıkta Yağı Tercih Etmeliyim?
Araç için tercih edilecek yağ araç üreticisi tarafından kullanım kitapçığında önerilen yağ olmalıdır. Bu yağ araçla yüksek kilometre yaptığınız zaman değiştirilebilir. Özellikle motorun yağ yaktığı durumlarda veya yeni başladığı durumlarda motor ömrünü biraz daha uzatmak için biraz daha kalın yağ tercih edilebilir.
5W30 Yağı Ne Zaman Tercih Etmeliyim?
5W30 yağ, çok çeşitli araç ve motor türlerine uygun olduğundan en yaygın şekilde kullanılan motor yağlarından biridir. W ingilizce Winter yani kış anlamına gelen semboldür. W’den önceki ve sonraki sayılar ise sıcaklıklar karşısında yağın performansını gösteren sayılardır. W den hemen önce yazılan 5 sayısı bu yağın düşük sıcaklıktaki viskozitesini ifade eder.
Bu kavramın yağın kıvamı olarak değerlendirebilirsiniz. W den sonra gelen 30 sayısı da motor çalışırken yüksek sıcaklıktaki yağın viskozitesini gösterir. 5w30 yağ için şu söylenilebilir ki kışın düşük sıcaklıklarda akışkanlığı iyi olduğundan kullanımı tavsiye edilebilir. Yaz sıcaklığı için mevsimsel durumlar hemen hemen 5w30 yağ ile 10w40 yağ için durumlar aynıdır.
Özellikle düşük kilometrede tercih edilen yağ olan 5w30 yağ kullanan araçlar 180-200 bin kilometreden sonra 10w40 yağa geçiş yapmaktadırlar. Bazı ustalar da alışkanlıktan diyelim bakıma gelen araca direkt 10w40 yağ koyabilmektedirler.
10W40 Yağı Ne Zaman Tercih Etmeliyim?
10w40 motor yağı ülkemizde en çok tercih olan yağ numarası öyle ki aracınızı bakım için götürün, usta size sormadan aracın km sine bakmadan 10w40 yağı motor bakımında kullanmaktadır. Peki 10w40 yağ ne zaman tercih edilmeli?
- Araç kitapçığı 10w40 öneriyorsa kullanabilirsiniz.
- Aracınızın kilometresi 150 bini geçmişse kullanabilirsiniz. (Bakımı periyodik olarak zamanında yaptırdıysanız 5w30 kullanmaya devam edebilirsiniz ama geçmişi hakkında bilgi sahibi değilseniz 10w40tan devam edebilirsiniz)
- Aracınızda 5w30 kullanıyorsunuz ama yağ yakma belirtileri başladıysa 10w40a geçiş yapabilirsiniz. arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz