Otomatik Araç P’de Takılı Kaldı Araba Parktan Çıkmıyor (Nedenleri ve Yapılması Gerekenler)

Aracınız P vitesinde kalmışsa çekmeniz mümkün olmadığı için başınız belaya girebilir. İşte arabanızın Park’ta sıkışmasının en yaygın nedenleri:

Arabanızın direksiyonuna geçtiğinizde, anahtarı çevirmeyi ve sürmeye başlamayı beklersiniz. Peki, araba Park’tan çıkmadığında ne yaparsınız? Bu durum rahatsız edici görünse de, her zaman önemli bir şeyin yanlış olduğu anlamına gelmez.

Dik bir yokuştan şanzıman üzerindeki yoğun baskı nedeniyle araç Park konumundan vites değiştiremeyebilir. Ayrıca, her ikisi de kolayca tamir edilebilen bir vites değiştirme kilidi veya fren anahtarının arızalanmasından kaynaklanır.  

Bu yazıda, arabanın Park’tan kaymamasının en önemli üç nedenini tartışıyoruz. Kendinizi bu durumda bulursanız ne yapmanız gerektiğini de gösteriyoruz.

Arabanın Parktan Çıkmamasının Nedenleri

1. Artan Pawl Basıncı

Aracınızı dik bir yokuşta park ederseniz, park mandalı normalden çok daha fazla baskıya maruz kalabilir. Bu durumlarda, basınç nedeniyle kendisini park dişlisine takar. Bu yoğun ağırlık nedeniyle, aracı Park konumundan çıkarmak zor olabilir.

Basıncı çözmenin tek yolu aracı hareket ettirmektir. Başka birinin yardımıyla, aracı Park’tan çıkarmak için yeterince sallayabilirsiniz. Aksi takdirde bu baskıyı hafifletmek için çekici araç kullanmak gerekecektir. 

Gelecekte, bu durumu önlemenin en iyi yolu, dik bir yokuşta dururken önce el frenini çekmektir. Şanzımanı Park konumuna getirmeden önce el frenini çekerek, bunun yerine tüm ağırlığı fren tertibatına yüklersiniz. 

2. Arızalı Vites Kilidi

Tüm modern araçlar vites değiştirme kilit sistemi ile donatılmıştır. Bu özellik, uygun olmadığında aracın yanlışlıkla Sürüş veya Geri vitese alınmasını önler. Vites değiştirme kilidini devre dışı bırakmak için normalde fren pedalına basmanız gerekir. 

Sistem arızalandığında, arabayı Park’tan çıkaramayacaksınız. Bununla birlikte, bazı üreticiler acil durumlarda vites kilidi açma tertibatı kurar. Bu sürümle, kilidi geçersiz kılabilir ve vitese geçebilirsiniz.

Anahtarı aksesuar konumuna çevirerek ve vites kolunu Boşa alarak da sistemi baypas edebilirsiniz. Buradan aracı çalıştırmak mümkündür. Düz uçlu bir tornavida ile manuel vites kilidi geçersiz kılmaya da erişebilirsiniz. Ancak, bu geçersiz kılmanın konumu her araçta farklıdır ve kullanıcı el kitabınıza bakmanızı gerektirir. 

3. Fren Anahtarı Arızası

Vites değiştirme kilidinin amaçlandığı gibi çalışması için fren pedalının işlevsel olması gerekir. Fren anahtarının çalıştırılmasıyla sistem, fren pedalına ne zaman basıldığını algılar ve böylece vites kolunu bırakabilir.

Ancak, anahtar başarısız olursa, kilitleme işlevi çalışmayı durdurabilir. Fren pedalına basmıyormuşsunuz gibi çalışmaya devam edecektir. 

Arızalı fren şalterini teşhis etmek için, bir arkadaşınıza siz pedala basarken fren lambalarını izlemesini sağlayabilirsiniz. Işıklar yanmazsa, anahtarın bozuk olması mümkündür, ancak tam bir teşhis için  bir multimetreye ihtiyacınız olacaktır .

Neyse ki, fren anahtarını değiştirmek basit bir iştir. İşi tamamlamak için herhangi bir ileri deneyime ihtiyacınız olmayacak.

4. İletim hatası

Bazı nadir durumlarda, şanzımanın içindeki parçalar da hasar görebilir ve bu da Park’tan çıkmamasına neden olabilir. Bu, doğru şekilde kontrol etmek için bazı gelişmiş tanılama araçları ve bilgi gerektirir.

Çoğu durumda vites değiştirme solenoidi gibi bu sorunları şanzıman yağ karterinden değiştirebilirsiniz, ancak bazen şanzımanın tamamını çıkarmanız gerekir.

Otomatik Şanzımanda Park Ayarı Nedir?

Otomatik şanzıman, güvenliği artırmaya yardımcı olan bir Park ayarıyla birlikte gelir. Bir araç Park (P) ayarına getirildiğinde herhangi bir yere hareket etmesi gerekmez.

Bu şanzımanlar, yönlendirildiğinde aracı yerinde tutmak için tasarlanmış bir park mandalı içerir. Kol tipi cihaz, konumunu korumak için park dişlisi ile birleşir. Vites kolunu P konumundan çıkardığınızda, park mandalı devreden çıkar ve şanzımanın uygun vitese geçmesini sağlar. 

Araba Parktan Çıkmadığında Ne Yapmalı?

1. Ağırlığı Ayarlayın

Aracınızın ağırlığı sizi Park konumundan çıkmaktan alıkoyuyorsa, park mandalını biraz güç kullanarak serbest bırakabilirsiniz. Aracın hareket etmeye başlaması ihtimaline karşı vites kolunu Park’tan çıkarmaya çalışmadan önce fren pedalına sıkıca basın. 

Bu işlemi başarırsanız, şanzıman devreye girerken yüksek bir ses gelebilir. Ayrıca, ağırlığın bir kısmını bırakma umuduyla aracı hafifçe sallamanıza yardımcı olacak bir arkadaş da edinebilirsiniz.

2. Fren Lambalarına Bakın

Bu sorun basınçtan kaynaklanmıyorsa, pedala bastığınızda birisinin fren lambalarına bakmasını sağlayın. Işıklar çalışmadığında sigortaları kontrol ederek başlayabilirsiniz. 

Her şey yolunda görünüyorsa, anahtarın neden çalışmadığının diğer nedenlerini gidermenin zamanı geldi. Araçta bir güvenlik sistemi varsa, devre dışı bırakmanız gerekebilir. Ne yazık ki, fren anahtarının iki farklı devresi olabilir, bu nedenle fren lambaları çalışıyor olsa bile arızalı olabilir.

3. Vites Kilidi Solenoidini Geçersiz Kıl

Bazı araçlarda vites kilitleme solenoidini geçersiz kılabilirsiniz. Bir serbest bırakma olup olmadığını görmek için vites değiştirici kapağının altına bakın. Orada bir tane görmüyorsanız, uygun yer için kullanıcı el kitabına bakmak istersiniz. 

Ancak bu, sorunu yalnızca geçici olarak çözecektir. Özellikle fren lambaları düzgün çalışmıyorsa, yine de arızanın onarılmasını isteyeceksiniz.

4. Bir Tamirciye Bakın

Bu çözümlerden hiçbiri sorunu çözmezse, bir teknisyenin tekrar bakmasını sağlamanız gerekir. Aracı kullanamayacağınız için, onarım faturanıza eklenecek olan aracı da çekmeniz gerekecektir. Ancak, sorun giderildiğinde, Park’tan çıkmakla ilgili daha fazla sorun yaşamamalısınız.

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir