İkinci El Araçta Triger Kayış – Zinciri Değişim Zamanı

Sıfır araç aldınız, aldığınız aracın geçmişini bileceğiniz için triger değişim zamanı geldiğinde de aklınızda soru işareti olmadan gider değişimini yaptırırsınız. Peki aldığınız araç ikinci el, 100 bin kilometreyi çoktan devirmiş, sahibi trigeri değiştirdim demiştir size ama güvenemediniz.Triger kayışı değiştirilmeli mi, değişim gerektiği nasıl anlaşılır, değiştirilmezse nasıl sorunlar doğurur…

3 yıl veya 60 bin km yoldan hangisi önce dolarsa ona göre triger kayışı değiştirilmelidir. Trigeri zincirli olanlar için de bu süre 120 bin km veya 5 yıldır. Hangisi önce dolarsa ona göre değişim gereklidir. Bazı araçlarda değişimin yapılmaması garantiyi bozacağı için araç kılavuzunda öngörülen sürede veya kilometrede değişim yapmak gerekmektedir. Bu bilgi aracı sıfır alanlar veya düşük km de aracı olanlar için geçerli bilgidir.

Aracınız 20 bin km de, önceki sahibi değiştirmemiştir. Değişim için siz de araç yaşı uygunsa değiştirmeyebilirsiniz. Ama 10 yaşında bir araç, km 100 bini devirmiş, tirgerin akıbeti durumunda bilginiz yok. Değiştirmeli miyim? sorusunun cevabını arıyorsanız çoğu ustanın verdiği cevabı vererek başlayalım. Alırken sahibi şu zamanda değiştirdim dese bile kafanızın rahat olması ve sonraki yıllarda sürüş güvenliğiniz için güvenilir bir ustaya değişim yaptırtabilirsiniz.

Triger kayışına bakarak ömrünün dolup dolmadığı anlaşılmaz. Bu yüzden aldığınız aracın eski kullanıcısı tanıdığınız ve trigeri birlikte değişime gittiniz gibi bir durum bulunmuyorsa aracı aldıktan sonra :

  • 10 bin motor bakımı – yağ, filtre değişimi
  • Triger set değişimi

yapılmalıdır. Bazı araçlarda triger kayışı, bazı araçlarda triger zinciri bulunmaktadır. Kayış sistemi yapısı gereği daha çabuk bozulduğundan değişim ömrü yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha kısadır. Bununla birlikte kayış set değişimi zincir set değişimine göre daha uygun fiyatlıdır. Triger koptuğunda bir metal çarpma sesi duyabilirsiniz veya bunu bile algılayamayabilirsiniz. Aracı çalıştırmak için tekrar marşa bastığınızda masrafı artırırsınız. Triger kayışı koparsa pistonlar subaplara çarparak yamultur. Bu da masrafın büyümesi anlamına gelir. Bu yüzden masrafsız sürüş için bakımlar zamanında yapılarak araç sürülmelidir. arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir