Hızlanırken Vurma Sesi – Nedenleri ve Çözümleri

Hızlanırken bir vuruntu sesine birçok şey neden olabilir. Ne olduklarını ve bu makalede nasıl düzeltileceğini öğrenin. Motordan gelen herhangi bir garip ses alarm vermek için yeterlidir. En rahatsız edici olan şey, hızlanırken arabadan bir vuruntu sesi gelmesidir. Sebep olan şeye bağlı olarak gürültü minimal veya sağır edici olabilir. Bu kılavuzda, vurma sesini duymanızın nedenlerini değerlendiriyoruz. Ayrıca, nasıl düzeltileceğine, ortalama onarım maliyetine bakarız ve aracınızı sürmeye devam etmeniz gerekip gerekmediğini tartışırız. arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz

Hızlanırken Vurma Sesinin Nedenleri

Hızlanma sırasında araba motoru vuruyorsa, yakıtın oktanı çok düşük olabilir veya zamanlama kötü olabilir. Vuruntu sesi motordan değil de aracın altından geliyorsa, bunun nedeni kötü bir CV mafsalı veya tahrik mili olabilir. Nedeni belirlemek için tam bir teşhis muayenesi gereklidir.

Hızlanırken arabanızın çarptığının olası nedenlerinin daha ayrıntılı bir listesi:

1. Düşük Oktan

Arabanızın motorunun belirli bir oktanlı yakıtla çalışması amaçlanmıştır. Oktan derecesi, yakıtın vuruntuya karşı ne kadar ısıya dayanıklı olduğunun ölçümünü gösterir. Bu sayı ne kadar yüksek olursa, piston bujiye doğru o kadar fazla hareket edebilir ve böylece daha fazla güç çıkışı üretir. 

Oktan sayısı çok düşükse, piston maksimum hareket seviyelerine ulaşmadan önce patlayan hava-yakıt karışımı cepleri olacaktır. Geriye bir vuruntu sesi ve motor performansında bir azalma kalıyor. 

2. Kötü Zamanlama

Bir arabanın kıvılcımı, uygun enerji dağıtımı için mükemmel bir şekilde zamanlanmalıdır. Ateşleme bobininden doğru zamanda kıvılcım çıkmazsa patlama meydana gelir.

Bu sorun, hız arttıkça ve siz hızlandıkça en belirgin olan motor vuruntusuna neden olur. Bu tür bir vuruşla, arabayı çalışır durumda tutmakta da sorun yaşayabilirsiniz. 

3. Arızalı Vuruntu Sensörü

Günümüz arabalarında motor vuruntu sensörü takılıdır. Olası bir hatayı algılamak ve bilgisayarda bir kod ayarlamak içindir, böylece bir sorun oluşmadan önce onu düzelttirebilirsiniz.

Vuruntu sensörü arızalanırsa, vuruntu durumlarını tespit edemez. ECU karanlıkta bırakılır ve uzun vadede motorun vuruntusuna yol açabilecek olası sorunları çözemez. 

4. Aktarma organları veya şanzıman sorunları

Hızlanma sırasında motordan değil de aracın altından vuruntu sesi geliyorsa, bunun nedeni kötü bir tahrik mili veya CV mafsalı olabilir. Gevşek bir egzoz sistemi de olabilir.

Direksiyon simidini çevirirken ve aynı anda hızlandığınızda ses daha belirginse, sorunun kötü bir CV ekleminden kaynaklanıyor olması çok muhtemeldir .

Diferansiyelde veya şanzımanınızda vuruntu sesine neden olan bir sorun da olabilir. Bunları teşhis etmek zor olabilir, bu yüzden nasıl yapacağınızdan emin değilseniz bir tamirciye danışın.

5. Yalın Hava-Yakıt Karışımı

Yanma odası içindeki karışım çok zayıf hale geldiğinde yakıt, hava seviyesine göre olması gerekenden daha düşüktür. Bu sorun, arızalı oksijen sensörleri , tıkanmış yakıt enjektörleri veya arızalı bir kütle hava akışı sensörü gibi bir dizi sorundan kaynaklanabilir

Silindirlerden doğru miktarda yakıt akmadığı takdirde yanma süresi yanlıştır. Bu sorun karışımın yanlış zamanda yanmasına neden olur. Yanlış zamanlanmış patlamalar ile özellikle hızlanmaya çalışırken motor vuruntuları oluşacaktır. 

6. Kötü Bujiler

Bir gaz motorunda hava-yakıt karışımını ateşlemek için bujiler gereklidir. Bu ateşleme kaynağı olmadan motor çalışamaz.

Ancak zamanla bujiler kirlenir veya kirlenir . Bu yüzden sorun yaşamamak için bunları düzenli aralıklarla değiştirmelisiniz. Kıvılcım geciktirilirse, özellikle hızlanma sırasında olduğu gibi yük altındayken motor vuruntuya başlayabilir. 

7. Karbon Birikintileri

Yanmış yakıt, karbon birikintileri bırakır. Etrafında bir yol yok. Ancak, bu karbon birikintilerinin birikip önemli parçaları tıkamasını önlemenin yolları vardır. Planlanmış tüm bakımları zamanında gerçekleştirmelisiniz ve bir sorun olduğunu düşünüyorsanız karbon temizleme maddesi kullanmak istiyorsunuz. 

Silindirde karbon birikirse, hava-yakıt karışımının geçmesi için yeterli alan kalmayacak ve bu da motorun vuruntu durumlarına yol açacaktır. Neyse ki, karbon birikmesinden kaynaklanan sorunların çoğu, düzeltilmesi yeterince basittir. 

8. Düşük Yağ Seviyesi

Diğer bir olasılık da motor yağı seviyesinin çok düşmüş olmasıdır. Motorun olması gerektiği gibi çalışması için yağ seviyesi, yağ çubuğundaki uygun çizgiler arasında olmalıdır.

Seviye çok düşerse, piston kolundan krank miline giden kol yatağında boşluk olabilir. Hareket ettikçe, bu çubuk yatağı bir tıkırtı veya vuruntu sesi çıkarır. 

Bunları da sevebilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir