Tüketici Raporları uzmanı, pandemi sonrası işe gidip gelme süreniz azaldıysa veya ortadan kaybolduysa ne yapmanız gerektiğini söylüyor.
Son birkaç yılda çok şey değişti, birçok insanın pandemi sonrası işe gidiş gelişleri yataktan masaya gitme kadar kısa sürüyor çünkü uzaktan online yapılıyor. Araç trafik hacimleri aşağı yukarı normale dönmüş olsa da, birçok insan kendini pencereden dışarı bakarken artık nadiren kullanılan bir araca bakarken bulabilir. Araba kullanmak zorunda kalmamanız size zaman ve yakıt tasarrufu sağlayabilir, ancak bir arabanın çok uzun süre kullanılmamasına izin vermek bakım sorunlarına neden olabilir. Bunlar arasında: bitmiş aküler; paslı frenler; kurumuş ve sızıntı yapan contalar; ve böcek veya kemirgen istilası başta gelenler. Bu sorunlardan herhangi biri, arabanızı çok daha az değerli ve kullanımı daha az güvenli hale getirebilir.
“Arabayı çalıştırmak, motoru, şanzımanı, diferansiyeli, lastikleri ve frenleri etrafta sürerek çalışma sıcaklığına getirmek, sızıntıları ve diğer sorunları önlemek için çok önemlidir.” İsteyeceğiniz en son şey, parasını ödediğiniz ve çalışmayı umduğunuz bir arabaya binmek fakat kalorifer havalandırmalarında bir fare yuvası oluşmuş veya paslanmış frenler bulmaktır. Bakımlar zor mu geliyor veya para yetiştiremiyor musunuz? Çok fazla araba kullanmıyorsanız, başka bir seçenek de arabanızı satmaktır – kullanılmış bir arabayı boşaltmak için daha iyi bir zaman olamaz – ve belki de onu bir bisiklet , e-bisiklet , elektrikli scooter veya daha küçük başka bir araçla değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Uzun Süre Kullanılmayan Araçlarda Yaşanan Sorunlar
Özel otomobiller başta olmak üzere karantina süreci boyunca birçok araç neredeyse hiç kullanılmıyor. Bu sürecin daha da uzaması ihtimaline karşın araçların kullanılmama süresi daha da uzayabilir. Uzun süre kullanılmayan araçlarda ise şu sorunlar yaşanıyor;
- Akü boşalması
- Teknik kısımları etkileyen tozlanma
- Lastiklerde kalite kaybı
- Havasızlığa bağlı istenmeyen kokular
- Haşereler için uygun nem ve ortamın oluşması
- Süspansiyon sisteminde sorun
- Parçalarda bulunan yağın mumlaşması
- Sübaplarda sıkışma
Yatan Aracın Sağlığı İçin Dikkat Edilecekler
Arabayı haftada bir kez sürün. Arabayı çalıştırın ve ısınması için 15 veya 20 dakika sürün. Bu, soğutma, yağlama ve yakıt sistemi parçalarının formda kalmasına yardımcı olacak, aküyü şarj edecek ve lastiklerde düz noktaların oluşmasını önleyecektir. Fren rotorlarında oluşan pasları temizlemek için sık sık frenleri kullanın. Bir gün seçin ve ona sadık kalın. Bu şekilde arabanız çok uzun süre oturmayacaktır.
El Freni Çekik Pozisyonda Bırakılmamalı: Aracın güvenliği için kullanılan el freni, uzun süre kullanılmayan araçlarda çekik pozisyonda bırakılınca eski formunu kaybetmektedir. Fren telinde meydana gelen paslanma telin spirale yapışmasına neden oluyor. Bu durumun önüne geçmek için uzun süre park halinde bekletilen aracın el frenini çekik bırakmamak gerekiyor.
Lastik basıncını kontrol edin. Çoğu fabrika bakım kılavuzu, düşük şişirilmiş lastikler aracın yol tutuşunu ve yol güvenliğini olumsuz etkileyebileceğinden, bunu haftada bir kez yapmanızı önerir.
Sıvıları düzenli olarak kontrol edin. Yağ, soğutma sıvısı ve ön cam yıkama sıvısının doldurulduğundan emin olun. Arabanın altında sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Arabayı çok kullanmasanız bile, yağların ve soğutma suyunun periyodik olarak değiştirilmesi gerekir. Aracınızın üretici tarafından önerilen değişim aralıklarına bakın.
Kaput altındaki kayışları ve hortumları kontrol edin. Ayda bir, kaputun altına bir göz atın ve motorun aksesuar kayışında çatlak olmadığından emin olun. Hortumların çatlamadığından veya sızdırmadığından emin olun.
Böceklere ve kemirgenlere karşı koruyun. Arabanız bir garaja park edilmiş olsa bile istila riski altındadır. Arabanın içine kurutucu tabakalar yerleştirmekten tuzaklar yerleştirmeye kadar buna yaklaşmanın birkaç yolu vardır. Yaptığınız her şeyin yanlışlıkla çocuklara veya evcil hayvanlara zarar vermeyeceğinden emin olun.
Çok uzun binmeyeceğinizden eminseniz kutup başını sökebilir ve aküyü koruma altına almış olursunuz.