Arabam Çalıştıktan Sonra Stop Etti Durdu, İşte Soruna Neden Olacak 12 Sebep – Arabanızı çalıştırdığınızda, sizi bir yerlere götüreceğini zannediyorsunuz. Ama arabanız çalışırsa ve marş bastıktan hemen sonra stop ederse ne olur? Birçok olası sorun olabileceğinden, ani bir motor durmasının nedenini araştırmak genellikle zordur. Bu makalede, arabanızın neden çalışıp hemen stop etmesinin 12 sebebini anlamanıza ve hatta muhtemelen sorunu kendiniz çözmenize yardımcı olacağız .
Arabamın Çalışıp Sonra Stop Etmesinin12 Nedeni
Arabanız çalışır ve sonra stoplarsa, onu düzeltmenin tek yolu önce sebebini bulmaktır.
Bunu kendi başınıza yapabilirsiniz, ancak bir arabanın içini ve dışını bilmiyorsanız, bir tamircinin halletmesine izin vermek en iyisidir.
İşte incelemeniz gereken 12 yaygın endişe:
1. Kötü Rölanti Hava Kontrol Vanası
Aracınız rölantideyken, rölanti hava kontrol valfi (IAC) hava-yakıt karışımını düzenler. Gaz kelebeği gövdesine bağlıdır – motora akan havayı kontrol eden hava giriş sisteminin bir parçası (gaz pedalı girişinize yanıt olarak).
IAC, klimayı, farları veya radyoyu açtığınızda olduğu gibi, aracınız hareket halinde değilken motor yükü değişikliklerini de yönetir.
Rölanti hava kontrol valfi arızalanırsa, aracınızın rölantisi en yumuşak olmayabilir veya araç tamamen stop edebilir.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Rölanti hava kontrol valfini temizleyebilir ve aracın düzeltmenin aracı durdurup durdurmadığını kontrol edebilirsiniz.
Yardımcı olmazsa, valfin içinde düzgün çalışmasını engelleyen bir elektrik sorunu olma ihtimali vardır.
Bu gibi durumlarda, bir tamircinin halletmesine izin vermek en iyisidir.
Kabloları değiştirecekler veya onaracaklar.
2. Şiddetli Vakum Sızıntısı
Bir aracın hava giriş sisteminde kütle hava akışı sensörünün veya MAF sensörünün arkasında bir delik olduğunda buna vakum kaçağı denir.
Bu sızıntı, motora ölçülmemiş havanın ( kütle hava akışı yoluyla akmayan hava) girmesine izin vererek, beklenen hava yakıt oranını bozar ve aracın zayıf çalışmasına neden olur .
“Yalın koşmak” ne anlama geliyor?
Aracınızın ateşleme odasındaki yakıt çok fazla hava veya çok az yakıtla tutuşuyorsa motorunuz zayıf çalışır.
Şimdi, arabanız küçük bir vakum kaçağı ile çalışabilir, ancak şiddetliyse, hava yakıt oranı çok zayıf olacak ve motorun durmasına neden olacaktır.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Motor bölmesine erişmek için arabanın kaputunu açabilir ve yırtık veya bağlantısı kesilmiş bir vakum hattını kontrol edebilirsiniz. Bununla birlikte, sızıntılar her zaman belirgin değildir ve yardım etmesi için bir tamirciye ihtiyacınız olacaktır.
Sızıntının tam kaynağını bulmak için bir tamircinin emme sistemine duman verdiği duman testini kullanacaklar.
3. Hırsızlığa Karşı Alarm Sistemi Sorunu
Hırsızlık önleme sistemi etkin olduğunda yakıt pompasına herhangi bir güç göndermez. Ancak doğru araba anahtarlarına sahipseniz, kontak anahtarı açık konuma getirildikten sonra hırsızlık önleme sistemi kapanmalıdır .
Ancak kapanmadığında, alarm tetiklenebilir veya gösterge tablonuzda etkin olduğunu gösterebilir. Ve sonuç olarak, araba çalışmayacak.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Hırsızlık önleme alarm sisteminizin gösterge panelinde, aracı çalıştırdıktan birkaç saniye sonra sönmesi gereken bir anahtar sembolü olmalıdır. Olmazsa, tekrar denemek için arabanızı kilitlemeyi ve ardından kilidini açmayı deneyin.
Hala kapanmıyorsa, araba anahtarınızda veya hatta alarmınızda bir sorun olabilir. Öğrenmek için arabanızı bir tamirciye götürün.
4. Kirli veya Arızalı MAF Sensörü
Bir MAF veya kütle hava akışı sensörü, aracınızın motoruna giren hava miktarını ölçer ve oldukça hassastır.
Motor hava filtresini geçebilecek herhangi bir kir ve yağ birikimi sensörü kolayca kirletebilir.
O zaman ne olacak?
Kirli bir MAF sensörü genellikle yanlış hava ölçümlerini okuyabilir , bu da hava yakıt oranını bozar ve arabanız stop eder.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Sensörü yalnızca sorunu çözmek için özel bir MAF sensörü temizleyicisiyle temizleyebilirsiniz . Bu işe yaramazsa, değiştirmeniz gerekebilir.
Not : Temizlerken kütle hava akışı sensörüne doğrudan DOKUNMAYIN veya başka yöntemlerle temizlemeyin. Profesyonellerin bununla başa çıkmasına izin vermeniz önerilir.
5. Ateşleme Sorunları
Ateşleme sistemi, içten yanma odasındaki hava ve yakıt karışımını tutuşturmak için kıvılcım üretir.
Şimdi ateşleme sisteminizde birkaç sorun olabilir. Olabilir:
- Arızalı buji
- Zayıf araba aküsü
- aşınmış pil
- Arızalı kontak anahtarı
- Arızalı ateşleme bobini
Bu konuda ne yapabilirsin?
Aküdeki her şeyin doğru şekilde bağlandığından emin olun ve akü terminallerinde korozyon olup olmadığını kontrol edin.
Aşırı korozyon tespit ederseniz, terminalleri bir akü terminal temizleyicisi ile temizlemeyi deneyin.
Ardından, her bir bujiyi kontrol edin. Uçta veya elektrotta aşırı aşınma varsa, değiştirme zamanı gelmiştir. Ayrıca bujinizde yakıt ve yağ kirliliği olup olmadığına da bakabilirsiniz.
Bu sırada ateşleme bobinine de bir göz atın çünkü arızalı olan bujilerde tutarlı bir kıvılcım sağlamayacaktır.
Kontak anahtarınız gittiği sürece, anahtar kontaklarını aşınma ve yıpranma açısından kontrol edin.
Herhangi bir hasar görürseniz, yenisini almanız gerekir.
6. Yakıt Eksikliği
Arabanızın çalışıp sonra stop etmesinin en yaygın ve bariz nedeni, motorunuzdaki yakıt sıkıntısıdır.
Bunun nedeni , yakıt rayında yeterli yakıt olmaması ve motoru canlı tutacak yakıt basıncının olmamasıdır.
Sebebi her zaman benzin deponuzu doldurmayı unutmanız değildir. Arızalı olabilir:
- Benzin pompası
- Yakıt pompası rölesi
- Enjektör
- sensör
- Yakıt basınç regülatörü
Bu konuda ne yapabilirsin?
Yakıt eksikliği sorununuzu keşfetmek oldukça basittir, yakıt basıncınız olup olmadığını kontrol etmek için yakıt rayına bir yakıt basınç göstergesi bağlamanız yeterlidir.
Başka farklı yöntemler denemeyin çünkü neyin yangın çıkaracağını asla bilemezsiniz. Bunun yerine, sadece bir tamirci çağırın.
7. Yakıt Pompası Sızıntısı
Yakıt pompası, yakıtı bir konumdan diğerine hareket ettiren basit bir cihazdır.
Bir yakıt pompası sızıntısı varsa, içten yanma süreci için sorunlar yaratacaktır. Motor , ateşleme için her zaman doğru miktarda hava-yakıt karışımına ihtiyaç duyar.
Bir yakıt sızıntısı veya kötü bir yakıt pompası, doğru miktarda yakıtın yanma odasına gitmesine izin vermez.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Çoğu yeni otomobilde, yakıt pompasındaki veya yakıt sistemindeki sorunları daha tehlikeli bir duruma dönüşmeden önce algılayan sensörler bulunur. Ve araba, bunun olup olmadığını kontrol motoru ışığı aracılığıyla size bildirecektir .
Kontrol motoru ışığı yanıyorsa, aracınızı bir tamirciye muayene ettirin.
Değiştirmek zorunda olma ihtimalin var.
8. Yakıt Enjeksiyon Sensörü Sorunu
Yakıt enjektörü, doğru miktarda yakıtı içten yanma odasına enjekte etmek için belirli bir miktarda basınç kullanan bir cihazdır. Ve motor kontrol ünitesi, kendisine bağlı sensör aracılığıyla yakıt enjektörü ile iletişim kurar.
Artık sensör, yakıt enjektöründeki basınç miktarını izler ve bu bilgiyi motor kontrol ünitesine iletir. Ardından, aracınız basıncı buna göre değiştirir.
Bu yakıt enjeksiyon sistemi veya sensörüyle ilgili bir sorun varsa , uygun yanma için gereken yakıt miktarının yetersiz olması nedeniyle aracınız stop edebilir.
Yakıt besleme sorunları dışında bir araba motorunun durmasının bir başka nedeni de tıkalı bir yakıt enjektörü olabilir.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Basit bir hile, tıklanıp tıklanmadıklarını görmek için marş basarken yakıt enjektörlerini elinizle denemek ve hissetmek olacaktır. Herhangi bir tıklama sesi çıkarmıyorlarsa, en az bir hatalı yakıt enjektörünüz var. Bu sorunu çözmek için bir profesyonelden yardım almak en iyisidir.
Ancak tıkanmışsa, bir enjektör temizleyici kitine yatırım yapabilir ve bunu kendiniz yapabilirsiniz.
9. Kötü Karbüratör
Elektronik yakıt enjeksiyonuna dayanmayan eski bir araç için karbüratör, içten yanmalı sürecin önemli bir bileşenidir. Bu cihaz, yanma için hava ve yakıtı doğru oranda birleştirir.
Kötü bir karbüratör (arızalı, hasarlı veya kirli) muhtemelen hava ve yakıt oranını bozarak aracınızın stop etmesine neden olur.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Bir karbonhidrat temizleyici ile temizlemeyi deneyebilir, bir kit ile yeniden oluşturabilir veya yeni bir karbüratörle değiştirebilirsiniz.
10. Motor Kontrol Ünitesi Sorunu
Bir motor kontrol ünitesi (ECU) veya motor kontrol modülü (ECM), aracınız için ana motor parametrelerini ve programlamayı yöneten bilgisayardır.
Bu kontrol ünitesiyle ilgili sorunlar oldukça nadirdir , ancak varsa, arabanızın çalışmasının ardından stop etmesinin birçok nedeninden biri olabilir.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Bir tamirciye başvurun çünkü bir ECU arızası genellikle kontrol ettirmeniz gereken birkaç elektrik sistemi arızası olduğu anlamına gelir.
11. Arızalı EGR Valfi
EGR, motor yüküne bağlı olarak yanma odasına yeniden sirküle edilen egzozu kontrol eden bir valf olan Egzoz Gazı Devridaimi anlamına gelir.
Bu valf yanma sıcaklıklarını düşürmeye yardımcı olur ve bu da Nitrojen Oksit emisyonunu azaltarak kirliliği azaltır.
EGR valfi açık kalmışsa, emme manifolduna çok fazla hava girmesine neden olarak hava yakıt karışımının çok zayıflamasına neden olabilir. Bu, arabanın çalışmasına ve hemen ardından stop etmesine neden olur.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Önce EGR valfini çıkararak temizlemeyi deneyin. Karbonhidrat temizleyici ile püskürtün ve tel fırça ile ovalayın. Bu işe yararsa, değiştirmeye ihtiyacınız olmayacak!
12. Tıkalı veya Eski Yakıt Filtresi
Bir yakıt filtresi, motora ulaşmadan önce içinden geçerken yakıttan gelen kir ve pas parçacıklarını filtreleyen yakıt hattına yakındır. Çoğunlukla içten yanmalı motorlarda bulunurlar.
Yakıtı filtrelediği için sonunda tıkanması normaldir ve temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir.
Ama mesele şu ki, eski veya tıkanmışsa , arabanızı durdurabilir.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Aracınızın üreticisinin yakıt filtresini ne zaman değiştirmeniz gerektiğini önereceği araç onarım kılavuzuna bakabilirsiniz. Tipik olarak her beş yılda bir veya 50.000 mil önerirler.
Ancak bu, filtrenizin durumuna bağlıdır. Ve çoğu durumda, tamirciniz her 10.000 kilometrede bir temizlemenizi veya değiştirmenizi isteyebilir.
Son düşünceler
Aracınızın çalışması ve hemen durması için birçok olası sebep vardır. Bunların çoğu hava yakıt oranını etkiler.
Sorunu tam olarak kendiniz tespit edebilseniz bile, en iyisi profesyonellerin halletmesine izin vermektir çünkü başka neyin yanlış olabileceğini asla bilemezsiniz.