Bazen manuel araçlarda karşılaşılan problemlerden biri de aracım vitese zor geçmesi, vites geçişlerinde yaşanan problemlerdir. Sabah ilk kalkışta geri vitese veya 1. vitese veya ilerlerken 2, 3, 4 ve 5. vitese geçişlerde zorluk yaşıyorsanız aracınız size alarm veriyor olabilir. Eğer araç vitese zor geçiyorsa vitesi şanzımana bağlayan parçada sorun olabilir, debriyaj kavramayı ayıramıyor olabilir. Bunlarla birlikte hava şartları ve yağlanmadan kaynaklı problemler de bu sorunu yaşamanıza neden olabilir.
Eski model araçlarda halatta yaşanan tozlanma, yağlanma ve orada tutunan kurum sebebiyle vites geçişleri sertleşebilir. Bu problemi masrafsız hallettirebilirsiniz. Ama parçalardaki aşınma ve değişimlerde işçilik maliyeti biraz fazla olabilir. Bununla birlikte arızanın nedeninin tam olarak belirlenmesi de önemlidir.
- Özellikle manuel vitesli araçlarda, vites geçişlerinde bir gıcırtı ve zorlanma görmeye başlamanız yağ seviyesinin azaldığının göstergesi olabilir.
- Senkromeç vitesin değişiminin sağlandığı bölümdür. Eğer ki dişli senkronizöründe bir sorun meydana gelmiş ise araç vitese geçişlerde zorluk yaşayabilir.
- Debriyaj balatası bitik araçlarda vites geçişleri zorlaşır, motor gücü azalır, yakıt tüketimi artar.
Toparlayacak olursak aracın vitese geçişte zorlanmasının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz. arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz
- Hava şartları
- Şanzıman yağı azaldıysa
- Senkromeç arızası varsa
- Debriyaj balatası bitmiş ise
- Geri vitesin dişlerinde herhangi bir mekanik arıza varsa
- Yanlış vitese geçerken boşa düşme ya da vitese geçmeme gibi bir sorun varsa
- Vites kutusuna mekanik olarak adlandırılan bir arıza varsa
- Baskı balata kırılmış ise
- Baskı balata bitmiş ise