Araba Uyarı İkazları, Lamba Sembolleri ve Bilinmesi Gerekenler

Aracınız yolda giderken gösterge ekranında yanabilecek uyarı ikaz lambaları aracınızın durumu hakkında sizlere bilgi vermektedir. Özellikle araç sorununun anlaşılması için bu işaretlere dikkat edilmeli ve gereken tedbirler alınarak yola devam edilmeli veya çekici yardımıyla araç bir usta tarafından kontrol edilmelidir. Uyarı ikazları için yanan sembolleri tanımak önemlidir. Bazen çok uğraştırmayacak ama dikkat edilecek bir ikaz veya aracı hareket ettirmemeniz gereken uyarı işareti yanabilir. Şimdi görsellerle bu ikaz işaretlerini açıklamaya başlayalım.

Hangi Işık Ne Zaman Yanar?

1 numaralı ikaz lambası ön sis lambası açık anlamına gelir. Ön sisler açıldığı zaman gösterge panelinde karşılaşırsınız.
2 numaralı ikaz da arka sis lambaları açık anlamına gelmektedir.
3 numaralı sembol dörtlüleri yaktığınızda yanıp sönerek gösterge panelinde çıkmaktadır.
4 numaralı sembol de uzunların açık olduğunu gösterir. Özellikle akşam uzun yolda önde araç yokken yakılmalıdır.
5 numaralı sembol de yine araç ışıklandırmasıyla alakalıdır. Yeşil ampül sembolü yanıyorsa arabada kısa farlar, sinyaller ve stop lambaları açık veya arızalı olduğu anlaşılmalıdır.
6 numaralı ikaz uyarı ışığı yani turuncu ampul içerisinde ünlemli sembol yanıyorsa park, fren, arka sis, sinyal, iç aydınlatma ve plaka lambaları ile gündüz sürüş farlarından herhangi biri arızalı anlaşılmalıdır.
Dış fren ampulü arızası da 7 numaralı ikaz ışığını gösterge panelinde yakmaktadır.

Araç gösterge paneli işaretleri

8 numara gösterge panelinde far seviyesini ayarlarken göreceğiniz semboldür. Bazı araçlarda ayrı bir düğmede olacağı için düğme yanında da bu sembolle karşılaşabilirsiniz. Buradan ön farların yere yakınlık-uzaklık seviyesini ayarlarsınız.
9 numaralı araç ön panelde yer alacak bu işaret, adaptif ışık sistemi uyarı ışığıdır. Aracınızın farları yol durumuna göre otomatik olarak uzun ve kısa far açısını kendisi ayarlayacaktır.
10 numaralı ışık kısa farların açıldığında ön göstergede yanacaktır. Selektör yapınca 4 numaralı ışığa geçer ve kolu bırakınca tekrar 10 numaralı ışık yanar.
11 numaralı ışık DLR sembolüdür. Araç sisteminin gün ışığında çalışırken kısa hüzmeli farları açtığını söyler.
12 numaralı ışık yanıyorsa akü arızası ,Şarj dinamosu (alternatör) arızası veya akünün bitik olduğunu anlamalısınız. Bu gibi durumda aracınız marş alırken ışıklar gidip gelecektir ama çalışmayacaktır.
13 numaralı kırmızı güneş ışığı da dış ışıklardan birinin arızalı – çalışmadığını gösteren bir ışıktır.
14 numaralı ışık O/D OFF ikaz ışığı. Overdrive Kapalı anlamındadır. o/d tuşu otomatik araçlarda vites küçültme anlamına gelir. Işık yandığında o/d devrededir. mesela uzun yokuş aşağı inişlerde frene aşırı yüklenmek istemez iseniz o/d tuşuna basarak vites küçültüp aracın daha da hızlanmasını engelleyebilirsiniz. Yani mantık olarak 5 den 4 e almış olursunuz.zaten dikkat ederseniz eğer o/d yi açtığınızda devir yükselir direk. Yüksek vitese geçmez.

Dikkat Edilecek İkaz Işıkları

15 numaralı ışık BCM (gövde kontrol modülü) tarafından kontrol edilen bir aydınlatma veya başka bir elektrik problemini gösterir. Tüm ışıkları kontrol edin. Bu sembol ayrıca bir çekiş kontrol veya modüller arasındaki bir iletişim problemine de işaret edebilir.
16 numaralı ışık motorun çalışması için frene basılması gerektiğini gösterir.
17 numaralı ışık en sık karşılaşılan ışıklardan biri olan sarı motor ışığı yanp sönebilir, sürekli yanık kalabilir veya ilk çalıştırmada bir süre yanıp sonra sönebilir. Çok geniş bir kontrolü olup çeşitli nedenlerle yanabilmektedir. Bir servis kontrolü gerektirir. Sarı motor ışığı sonrası çekişten düşerse buji, bobin, buji kablosu sorunu olabilir. Araba tekleyerek çalışması durumunda gaz sisteminde bir problemden kaynaklı yanabilir. Kötü yakıt sebebiyle depodaki yakıtın bitmeye yakın olduğu durumlarda da yanabilir.
18 numaralı sarı motor ışığında aşağı yönlü ok aracınızın ön panelinde bu simgeyi gördüyseniz, motoru denetleyen bilgisayar, sınırlı motor gücü çıkışı olduğunu belirtiyor demektir.
19 numaralı ikaz ışığı artık size ikaz veriyordur. Motoru güvenli bir yerde durdurmalısınız ve bir teknisyenle görüşmelisiniz.
20 numaralı araç ikaz lambasının anlamı, Katalizör sistemi arızasıdır.
21 numaralı ikaz ışığı motor soğutma sıvısı fazla ısınmış anlamını taşır. Bu uyarı göstergesinin yanması, motorun fazla ısındığı anlamına gelir. Hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında hemen aracı durdurmanız ve motorun soğumasını beklemeniz gerekir. Aracınızın conta yaktığını, yakmak üzere olduğunu, dikkatli olmanız gerektiğini anlamalısınız.

Kırmızı Yağdanlık İkazı

22 numaralı ışık hava filtresinin kirli, değişiminin gerekli olduğunu gösterir.
23 numaralı ışık yakıtın tükenmek üzerine olduğunun göstergesidir.
24 numaralı damlayan yağ ikaz ışığı araç motoru yakıt filtresi kirli ya da arızalı anlamına gelir.
25 numaralı gösterge ışığı, yakıt filtresindeki suyun maksimum kapasiteye ulaştığı anlamına gelir. Suyu filtreden boşaltın.
26 numaralı gösterge ikaz ışığı yanıyorsa aracın acilen durdurulup, yağ seviyesinin, yağ çubuğundan kontrol edilmesi ve yeterli seviyeye gelene kadar yağ eklenmesi, yetkili servise haber verilmesi gereklidir. Bazen motor yağı seviyesi yeterli olduğu halde kötü yağ kullanımından kaynaklı tıkanmalarda da bu ikaz ışığı yanabilir.
27-yağ seviye sensöründe bir problem olduğu anlamına gelir.
28-yağ seviyesinin minimum eşiğe ulaştığını söyler.Yağ eklemesi veya değişimi yapılmalıdır.

Partikül Filtresi, Isıtma-Kızdırma Bujisi

29 numaralı ışık motor yağı değişiminin gerekli olduğunu gösterir.
30 yakıt dolum kapağının düzgün kapatılmadığını gösterir
31 numaralı ışık egzoz içinde noktalar olan ışık dizel partikül filtresinin fazla kurumla dolduğu anlamına gelir. Partikül filtresinin temizlenmesi için genellikle uygulanan bir yöntem vardır. Aracınızı 4. veya 5. viteste yüksek devirde – 2000 devir/dakikanın üzerinde yaklaşık olarak 20 dakika boyunca kullanırsanız dizel partikül filtresi temizlenecektir. Hala sönmezse servise başvurmanızda fayda vardır.
32 numaralı ışık sürüş sırasında yanarsa, dizel yakıtta su olduğunu gösterir.
33 numaralı ışık dizel partikül filtresinin doyma riskini gösterir. 31 numaradaki işlemi uygulayabilirsiniz, geçmezse servise uğramalısınız.
34 numaralı ışık kızdırma bujilerinde sorun olduğunu gösteren uyarı ışığıdır. sarı tel şeklindedir. Yanma odalarını ısıtan kızdırma bujileri, dizel motoru soğukken ilk çalıştırmada çalışabilir hale getirirler. Böylece motor tek marşla çalışır. Kızdırma bujileri sayesinde dizel motor soğuk ilk çalıştırmada kolay çalışır, egzoz emisyonları azalır, sarsıntılı çalışma yok edilmiş olur. İkaz ışığı sönmeden motor çalıştırılmamalıdır, zaten çalışmayacaktır, bu şekilde uzun motora marş basmak akünüzü de bitirebilir. Isıtma bujisi arızalanır ise aracı çalıştırdığınızda motor uygun sıcaklığa gelene kadar egzozdan beyaz duman çıkabilir. Bu durum, ısıtma bujilerinin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.
35 numaralı ışık Dizel partikül filtresi sorun – uyarı simgesidir.

Hidrolik Direksiyon İkazı

36- Dizel egzoz sıvı seviyesinde düşüklük 
37-AdBlue Tankı Boş, Sıvı ilave etmelisiniz
38-AdBlue sisteminin hatalı çalıştığını, kontrolünün gerektiğini
39- Fren sistemi hatası, sıvı ikazı
40-Otomatik vites kolunun çalışabilmesi için fren pedalına basmanız gerektiğini gösterir.
41- Hidrolik direksiyon sistemi problemi direksiyon yanında ünlem işareti ile karşımıza gelir.
42- Hava süspansiyonunda sorun var.

43-Süspansiyon sisteminde arıza
44-Otomatik vites sorunu – kırmızı renkte de yanabilir yine vites kutusu veya şanzıman arızası durumunda
45-Şanzıman sıcaklığı istenilen seviyenin üzerinde ise yanar.
46-Aşınmış fren balataları uyarısıdır.
47-All Wheel Drive – Dört çeker sisteminin aktif, aracın dört çekerde çalıştığını gösterir
48-4 çekere geçiş sisteminde -All Wheel Drive- bir arıza varsa yanar
49-4WD Kilit modu etkin anlamındadır.

50- Ana uyarı ışığı – birden fazla ikaz ışığı yandığı durumlarda yanar
51- Sürüş esnasında yanarsa enjeksiyon bilgisayarında veya otomatik şanzıman sisteminde arıza olduğunu gösterir.
52-AWD veya güç aktarımı sorunu ikazı
53- kış modu butonu – Buzlu yollarda ve kaygan yollarda kullanılır
54-Dış hava sıcaklığı 4 derecenin altına düşünce yanar, buzlanmanın olduğunu dikkatli sürüş yapılması gerektiğini gösterir
55- Aydınlık ve yağmur sensörü – Yağış esnasında ışığın kırılma ve yansımasını bildirir
56-Ön camın buz çözme özelliği aktif olduğunu gösterir.

57- Arka camın buz çözme özelliği aktif olduğunu gösterir.
58- Yağmur sensörü aktifse bu ikaz lambası yanar.
59- Otomatik cam sileceği aktif anlamındadır.
60- Araç cam yıkama suyunun bittiğini gösterir
61- Takip mesafesi uyarısıdır
62- Hız limiti bulunan araçlarda limitin aşıldığını gösterir
63- Cruise control system – Hız sabitleyici açık anlamındadır

64- Sinyal vermeden şerit değiştirdiğinizi işaret eder
65- Şerit destek sistemi açıldığında gösterge ışığı yanar ve yoldaki şeritler tespit edilebilir.
66-Adaptif cruise control, otoyollarda uzun seyahatlerde ve akıcı bir trafik akışının olduğu uzun ve dümdüz ana yollarda daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlar.Sürücü istenen hızı öndeki araç ile zaman aralığını seçer. Eğer kamera ve radar ünitesi önde daha yavaş bir araç tespit ederse, hız araca önceden ayarlanmış zaman aralığına göre otomatik olarak ayarlanır. Yol boşaldığında araç tekrar seçilmiş hıza geri döner.
67- Kapı açık ikazı, Kapılardan herhangi biri açık olduğunda yanar.
68-Emniyet kemeri takılı değil ikazı
69- Lastik basıncı düşük ya da sistemde sorun var ikaz lambası. Lastik seviyelerini eşitledikten sonra yanmaya devam edebilir. Panel ekrandan değişiklikleri kaydettikten sonra gidecektir.
70-ABS ikaz – sürüş sırasında yanarsa arızalı demektir.

71-Park freni devrede.
72-Park etme yardımı aktif
73- Park Yardımı Pilotu ile Park Etme.
74-Ekonomik sürüş yaptığınızı gösteren ECO göstergesi. Ayrı bir buton ile aktif edilebilir.
75-El freni çekili ikazı.
76- Direksiyon kilidi ikaz uyarısı. Sarı veya kırmızı yanabilir. Servis kontrolü gerekebilir.
77- Hava yastığında veya emniyet kemeri sisteminde bir arıza var anlamındadır. Kontrol edilmelidir.

78-Arka bagaj kapağı açık
79-Ön kaput açık
80-Anahtar çipi tanımlanamadı – tanınmadı / immobilizier okunmadı
81-Çekiş kontrol sistemleri, PASM (Porsche Aktif Stabilite Yönetimi), ESC (Elektronik Stabilite Kontrolü), DSC (Dinamik Stabilite Kontrolü) ve daha birçokları gibi bir dizi akordeon ile birçok farklı isme ve kabiliyete sahiptir. Işığın yandığını ya da yanıp söndüğünü görürseniz, sistemin sizin güvenliğiniz için etkinleştirildiği anlamına gelir. Sürüş koşullarına veya sürüş türüne bağlı olarak, az ya da çok görebilirsiniz. Kış lastikleriyle sürüş yapmak, çekişe önemli ölçüde yardımcı olabilir.
82-Airbag sistemi kapalı
83-Kontak anahtarda problem var uyarısı
84- Araba ve arka teker üzerinde anahtar sembolü genellikle anahtar çipi okunmadığında karşılaşılır. İlk kontak çevirmede yanar bekleyince söner. Arıza olması durumunda kontağı ilk çevirmede de yanmaz. İmmobilizierin okunmadığının göstergesidir. Marş alır, araba çalışmaz.

85-Anahtarlık pili pil düzeyi
86-Fren ve sürüş kontrol sistemleri hatası. Orta hızda seyredin ve sert frenlemeden kaçının.En yakın Yetkili Servise sorunu kontrol ettirin.
87-Yokuş aşağı yardımcısı açık
88-İç havalandırma aktif
89-İleri Çarpışma Uyarısı. Potansiyel bir çarpışma algılandığında bu araç gösterge ışığı yanar.
90-Kör Nokta Gösterge Işığı Kör noktada bir araç veya engel tespit edildiğinde gösterge ışığı yanar.
91- Yorgunluk tesbit ikazı, biraz dinlenmeniz gerektiğini uyarır. Arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir