Araba Marş Basıyor Ama Çalışmıyor

Belli bir yaşı geçtikten sonra arabalarda karşılaşılan bazı problemler olabilmektedir. Bu sorunlardan en fazla karşılaşanları sizlere aktararak çözüm önerilerini sunacağız. Eğer Araba Marş Basıyor Ama Çalışmıyor problemin kaynağını bilmeden ustaya giderseniz büyük ihtimalle ustanız sizlere bu soruna kaynak olacak durumları aktaracak ve tek tek bu durumları ortadan kaldırmak için parça değişimi, onarıma başlayacaktır.

İlk yaptıracağı işlemle sorun çözülmezse sizleri gereksiz yere yapılan harcamalar ve arabanızda devam eden sorunlar bekliyor olacaktır. Marşın Zayıf Basması veya marş basan aracın çalışmama problemiyle alakalı en çok rastlanan durumlardan bahsetmeye başlayalım.

Renault, Hyundai, Honda, Citroen ve çoğu marka modellerde karşılaşılan problemlerden biri ile başlayalım yazımıza. Aracınıza bindiniz kontağı taktınız ve çevirdiniz. Marş sesi geliyor, yani aracınız marş basıyor ama bir türlü çalışmıyor. Bu sorunu bir çoğumuz yaşamıştır. Bu sorunla karşılaşanlar için çözüm önerilerimizi sizlere sunacağız.

Aslında problem net olarak buysa, yani marşı düzgün alıyorsa, kesikli değil de direkt marş sesini duyuyorsanız çözümünüz de net olacaktır. Çünkü bu durum direkt immobilizer sorununu işaret etmektedir.

İmmobilizer (Anahtar Tanıma)

İmmobilizer ışığı hangisi – araba ikaz ışıkları

İmmobilizer, motorlu taşıtlarda kullanılan anahtar tanıma sisteminin adıdır. Aracınızla araç anahtarınızın eşleşmesidir. Bazen anahtar kaynaklı bazen de kontağı taktığınız yerdeki immobilizer sisteminden kaynaklı yukarıdaki problemi net olarak yaşayabilirsiniz. İmmobilizer kaynaklı bir sorun ise anahtarı takıp çevirdiğinizde araç ekranınıza anahtar-araba-anahtar veya immobilizer simgesi yanmayacaktır. Bu simgenin yanmaması aracın anahtarla eşleşmemesi anlamına gelir ki bu durumda marş basar ama araç çalışmaz.

Çözüm için öncelikle yedek anahtara geçiş yapın. Yedek anahtarda da sorun aynıysa immobilizer sisteminin tamir görmesi, immobilizer anteninin değişmesi gerekebilir. İlk etapta direksiyon altından immobilizer bağlantısını bulup klipsli yerden açarsınız. Oksitlenme varsa temizleyip takarsınız yüzde 80 çözüme ulaşırsınız. Çözülmez ise immobilizer anteni değişimi gerekebilir.

İmmobilizer ışığı yandığı halde aynı problemi yaşıyorsanız canınız biraz sıkılabilir. Çünkü çözüm için bir kaç değişim gerekebilir. İlk etapta yakıt pompası veya pompanın da yer aldığı şamandra kontrol edilir. Ustalar genellikle uğraşmamak için şunu değiştirelim der, iyi bir ustanızın olması başınızın ağrımadan çözüme ulaşmanıza sebep olur.

Benzin pompası veya diğer tüm yakıt türü için konuşmak gerekirse yakıt pompası, LPG’li ve dizel araçlarda bulunur. Araçtaki yakıtı depodan motora doğru aktaran çok önemli bir parçadır. LPG’li ve benzinli araçlarda benzin pompası bulunurken, dizel yakıt kullanan araçlarda mazot pompası bulunur. Anahtarı aracınıza taktığınız anda bu pompa aktif hale gelir ve 5-6 barlık yakıtı depodan çekerek hazır hale getirir.

Siz kontağı çevirdiğinizde hazır olan yakıt ateşleme odasında yanarak aracın çalışması başlar. Aracın uzun süre yakıtsız bırakılması, çeyrek deponun altında kullanılması bu probleme davetiye çıkarır. Bu parça bu gibi durumlarda bozulur, yanar veya pislikten tıkanabilir. Tıkanma durumunda temizlik yapıldığında düzelecektir, diğer türlü parça değişimi gereklidir. İki türlü de işçilik isteyen bir parçadır ve masrafınız olacaktır.

Benzin Pompası ve Krank Sensörü

Şamandra ve Benzin Pompası

Benzin pompası arızasında tek sıkıntı sadece marş basıp çalışmama durumu değildir. Bu durumla nadiren karşılaşırsınız. Bunun yanında yakıtın düşük seviyelere indiği zaman aracın devirlenme sorunu yaşaması, yakıt miktarının hızlı bir şekilde azalmaya başlaması, aracın devirlenmede sorunlar yaşanmaya başlaması, araçta marşa basmadan hemen önce pompa kısmından yüksek ses gelmesi, aracın hızlanmakta zorlanması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Krank Sensörü – Krank Devir Sensörü

Aracın marş basıp çalışmamasına neden olacak bir diğer arıza da krank sensör arızasıdır. Hareket halindeyken aracın birden stop etmesi, marş alıp çalışmaması, vuruntulu çalışma, otomatik viteslerde vites geçişlerini hissetme gibi durumlar krank sensörü arızasındandır. Gevşemiş olabilir veya değişimi gerekebilir. Arabanızla alakalı sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz.

Yukarıda saydığımız problemlerle birlikte aracınızda benzer problemlere yol açacak bazı sorunlar da vardır. Bu sorunlarla karşılaştığınız zaman araç marş basar çalışmaz. Bununla birlikte çekişten düşebilir. Yoğun beyaz duman atabilir.

Enjeksiyon Sistemi Problemleri

Marş basıldığında arabanız tek marşta çalışmıyorsa, muhtemel sorunlardan biri de enjeksiyon sisteminde olabilir. Dizel pompa sistemi, motorun çalışması için doğru miktarda yakıtın silindirlere gönderilmesini sağlar. Bu nedenle, enjeksiyon sisteminde bir problem varsa otomobilin motoru zorlanabilir veya hiç çalışmayabilir veya zor çalışır çalıştığında çekişin düşüklüğünü hissedersiniz.. Bu durumda bir araç tamircisinden yardım almanız sorunu çözebilir.

Akü Problemleri

Birçok araçta, marş motorunu çalıştırmak için akü kullanılır. Eğer arabanın aküsü istenilen voltaj değerinde değilse yani akü düşük enerjide ise marş motorunu çevirebilecek enerjisi olmadığından zayıf marş verir ve araba çalışmayabilir. Bu durumda aküyü değiştirmeniz gerekebilir. Öncelikle, aracınızın aküsünün düzgün çalıştığından emin olmanız önerilir. Akünün ömrü genellikle 3 ila 5 yıl arasındadır ve eskidiğinde arabanızın motorunu çalıştırmakta zorlanabilirsiniz. Eğer akünüz düşük veya ölmüşse, aracınızın şarj edilmesi gerekebilir. Zayıf bir batarya, aracın başlatılmasına engel olabilir. Bataryanın kutup başlarında korozyon varsa temizleyip yeniden deneyebilirsiniz. Eğer hâlâ sorun devam ediyorsa, başka bir sürücüden yardım alarak şarj edebilir veya değiştirebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Araba Marş Basıyor Ama Çalışmıyor” için 13 yorum

  1. Yazı gayet açıklayıcı olmuş, evet aracın marş basması ve çalışmamasının en büyük iki sebebi vardır.
    1- Akünüz ömrünü doldurmuş değişmesi gerekiyor
    2- Elektrik aksamınızda bir kaçak veya marş yada şarj dinamosunda arıza var
    bunlar ana sebeplerdir ve bunları etkileyebilecek daha onlarca sebep vardır. En yakın oto elektrikçi ve yol yardım irtibat kurmalısınız

    1. Araç marş basıp çalışmıyorsa ateşlemede sorun vardır akü bitmiş araçta marş almaz şarj dinamosu marş dinamosu arızalı olsa marş yapmaz

  2. Aracım hunday aksen 1.3 yumurta kasa yolda giderken birden istop etti birdaha çalışmadı marş basıyor ama araç çalışmıyor birsürü ustaua götürdük sorunu bulamadılar neyapmalıyızz

    1. İlk akla gelen triger ama ustalar bakıp bulamadıysa bundan değildir. Triger kayışı koptuğunda, öncelikle hafif bir gürültülü ses duyulur ve motor stop eder. Anahtarı çevirdiğinizde, marş alır fakat triger kayışı koptuğu için krankı ve eksantrik milini artık döndürmeyecektir. Ne yazık ki bu sizi yüksek maliyetle ile karşı karşıya bırakacaktır.

    2. Benim aracım hyundai aksent 1.5 admire. Marş basıyor ama çalışmıyordu. 5_6 ustaya götürdüm anlamadılar. Yetkili servise gittim, krank sensörü arızası imiş. Yaptırdım.

  3. Bu hafta ikinci defa sitenizden aldığım bilgiyle sorunu çözdüm. Çok detaylı ve kıymetli bilgiler vermişsiniz. Elinize sağlık.

  4. Merebala reno 19 1.4 98 model kontak var marş basıyor elektirik kesik az geliyor aracı çalıştırmıyor neden olabilir elektirik olabilecek herşeyin yenisini taktik araç yine calismiyor

    1. Akünüz yeni anladığım kadarıyla. Bununla birlikte yakıt durumunuzu kontrol edin yakıtınız yeteri kadar varsa olası problemler tıkanmış yakıt filtresi veya yakıt enjektörleri veya çalışmayan yakıt pompası veya bir elektrik/ateşleme problemi olabilir.
      Akü kutup başlarının sağlamlığından, iyi sıkıldığından emin olun, marş motoru normal marş alıyorsa ateşleme sistemine yönelmemiz gerekiyor. Ateşleme bobini, bujiler, buji kabloları… Bununla birlikte hararet müşürü önemli. Arızalıysa hararet müşürü ısıyı yanlış ölçtüğü için çalışmıyor olabilir.

  5. Aracım passat 2004 model eksgulize marş basıyor ama çalışmıyor marsa çok basıldığında yağ lambası yanıyor ayda 1 2 defa oluyor aradan 8 10 saat geçtiğinde tekrar deneyince çalışıyor ne yapmam gerek

    1. https://otomobilyorumlari.org/tum-sorular/
    2. Buradan sorunu tekrar yazarsanız daha fazla ustamız tarafında cevaplanacaktır. Biraz daha öncesi ve sonrası belirtiler gibi durumu açarsanız daha noktasal çözümler sunulabilir.
      Marşa basıldığında, aracın motoru çalışması için harekete geçer. Ancak bazen araçlarda yağ basıncı düşük olduğunda, motor yağlama sistemi yeterince yağ alamaz. Bu durumda, aracın yağ lambası yanar. Yağ lambası, yağ basıncının düştüğünü ve motorun zarar görmemesi için aracın durdurulması gerektiğini bildirir. Bu nedenle, araç sahiplerinin yağ seviyelerini ve basınçlarını düzenli olarak kontrol etmeleri, yağ değişimlerini zamanında yapmaları ve araçlarını düzenli aralıklarla bakıma sokmaları önemlidir.
      Motor yağı basınç sensörü, çok düşük basınç algıladığında ya da sensör bozulduğunda, sürücü gösterge panelinde arıza ışığı yanar. Motoru durdurun “STOP” uyarısı verebilir. Bu durumda aracınız hemen kenara çekip motoru durdurun. Motor yağının bir kaçak sebebiyle sızması ve yağın azalması veya bitmesi olabilir.

  6. Aracım Hyundai accentera 1.5 dizel 2011 aracım çalışıp istıp ediyor enjektörler temizlendi krank sensörü değişti çalıştı bir gün sonra yine arızayı verdi Şuan usta baktı araç hava alıyor dedi başına gelen varsa yardımcı olabilir mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir