Rölantide Araba Stop Ediyor: Rölantideyken Bir Arabanın Stop Etmesi Neden Olur?

Arabanız her durduğunuzda stop ederse, nedenini bilmek önemlidir. Burada, arabaların rölantide durmasının en yaygın nedenlerinden bazılarını keşfedeceğiz.

Trafik ışıklarında otururken ve arabanız dururken bu bir kabusun gerçekleşmesidir. Araba rölantide stop ettiğinde, bu ne anlama geliyor ve bu konuda ne yapılabilir?

Arızalı bir oksijen veya kütle hava akışı sensörü nedeniyle araç rölantideyken stop edebilir. Ayrıca açık kalmış bir EGR valfinden veya bujilerin kirlenmiş olmasından da kaynaklanabilir. Ek olarak, rölanti hava kontrol valfi, gaz kelebeği gövdesi, yakıt sistemi veya şanzıman da suçlanabilir. 

Bu kılavuzda, aracın rölantideyken ölmesinin nedenlerine bakıyoruz. Ayrıca her bir düzeltmenin ne kadara mal olabileceğini tartışırız.

Arabanın Rölantide Durmasının Nedenleri

1. Arızalı Oksijen veya Kütle Hava Akış Sensörü

Araç, motorun hava-yakıt karışımının doğru olmasını sağlamak için çalışan birkaç sensöre sahiptir. Tüm sensörler, ECM’ye (motor kontrol modülü) bilgi göndermekten sorumludur. Bu bilgilerle ECM, motorun düzgün çalışması için nasıl düzenleneceğini belirler.

Oksijen sensörü egzoz manifoldunda bulunur . Motordan ne kadar hava çıktığını ölçer. Kütle hava akışı sensörü, ne kadar hava girdiğini ölçmek için emme havası kanalı içinde motorun yanında bulunur. 

ECM, bu verileri yanma odasında ihtiyaç duyulan havayı düşürmek veya yükseltmek için kullanır. Sensörlerden herhangi birinden gelen bilgi yanlışsa, ECM yanlış miktarda hava göndererek rölantide soruna neden olur. 

2. Sıkışmış Açık EGR Valfi

Egzoz Gazı Devridaimi (EGR), egzozun bir kısmını alıp yanma odasına geri göndermeye yardımcı olur. Bu işlem, iç sıcaklığın düşürülmesine yardımcı olur. Karbondioksit oksijen gibi yanmaz, bu nedenle motordaki sıcaklığı azaltabilir. 

EGR valfi açık kalırsa egzoz gazı akışı durmaz. Hava-yakıt oranı, içinden akan aşırı miktarda egzoz nedeniyle dengesiz hale gelir. Bu kusur, sistemin daha fazla hava emmesine de neden olabilir. Doğru miktarda güç olmadan motor duracaktır. 

3. Kirlenmiş Bujiler

Bujiler, yanma odasındaki hava ve yakıt karışımını tutuşturmak zorundadır. Bujiler eskidikçe, uçta karbon birikintileri oluşur ve bu da ateşleme sürecini başlatmada onları daha az etkili hale getirir. Bu kusur, motorda daha az güce yol açar ve rölantideyken bir durma etkisi yaratır. 

Bujilerin değiştirilmesi düzenli bir bakım görevi olarak kabul edilir ve düzenli ayarlamanın bir parçasıdır. Bakır fişler yalnızca 30.000 mil kadar dayanabilir, ancak 100.000 mil boyunca çalışacak iridyum veya platin fişler bulabilirsiniz. 

4. Gaz Kelebeği Gövdesi

2000’li yılların ortalarından önce yapılmış bir arabanız varsa, muhtemelen mekanik bir gaz kelebeği gövdesi içerir. Bunlar kirlendiğinde veya kirlendiğinde hava akışı engellenebilir. Bu, motorun durmasına neden olabilir.

Bu tarihten sonra yapılan otomobillerde elektronik gaz kelebeği gövdesi bulunur. Devre veya bağlantılarda bir sorun varsa, arızalı bir gaz kelebeği gövdesi motorun durmasına neden olabilir. 

Kirli bir gaz kelebeği gövdesi nedeniyle de olabilir. Daha fazla ayrıntı için makalenin devamına bakın.

5. Arızalı Rölanti Hava Kontrol Vanası

Rölanti hava kontrol valfi veya aktüatör, özellikle rölantideyken RPM’leri uygun aralıkta tutar . Uygun RPM’leri belirlemek için ECM’den bilgi alır. 

Aktüatör veya valf arızalıysa motorun hızı çok düşebilir. Çok düştüğünde, motor duracaktır. Arabanızda elektrikli gaz kelebeği gövdesi varsa, rölanti hava kontrol valfi büyük olasılıkla buna entegre edilmiştir.

6. Yakıt Sistemi Sorunları

Yanma odasında uygun miktarda hava ihtiyacını tartıştık, ancak doğru miktarda yakıt olması da aynı derecede önemlidir. Motora giden yakıt eksikliği varsa, araba stop edebilir. 

Suçlanabilecek birden fazla yakıt sistemi bileşeni vardır. Arızalı bir yakıt pompası veya tıkalı bir yakıt filtresi ile uğraşıyor olabilirsiniz. Yakıt sistemi sorunları, bu noktaya gelmeden önce fark edilebilecek başka belirtilere de neden olur. İnilti sesleri duyabilir, sızlama hissedebilir, kabarmayı fark edebilir ve arabayı çalıştırmakta sorun yaşayabilirsiniz. Performans düştükçe motorun verimi de düşer ve benzin pompasında da daha fazla zaman geçirmenize neden olur. 

7. İletim Sorunu

Kimse şanzımanın bir sorun olabileceğini duymak istemez çünkü kulağa pahalı bir onarım gibi geliyor. Bununla birlikte, şanzıman rölantide sorunlara neden olabilir. 

Buradaki sorun tork konvertöründen kaynaklanacaktır . Otomatik şanzımanlarda, tork konvertörü manuel şanzımandan debriyaj görevi görür. Tork konvertörü, motordan aktarma organlarına güç sağlar. Hasar görürse veya aşınırsa tork konvertörü kilitlenir. Dirençle motor durur. 

Ayrıca sadece solenoid olma ihtimali de var. Bu elektromıknatıs parçası, sıvı basıncını ölçmek ve düzenlemekten sorumludur. 

Rölantide Çalışan Bir Motoru Teşhis Etme

Sorunu kendiniz belirlemek istiyorsanız bu basit adımları takip edebilirsiniz.

  1. Teşhis sorun kodlarını tarayın. Herhangi bir arızanın kayıtlı olup olmadığını görmek için OBDII kod tarayıcınızı kullanın. Arızaları araştırın ve arıza kodlarını kaldırmak için sorunu onarın.
  2. Gaz kelebeği gövdesine biraz çalıştırma sıvısı püskürtün. Bu süre zarfında araç normal çalışıyorsa, yakıt sistemi sorunuyla karşı karşıyasınız demektir. 
  3. Yakıt basıncını kontrol edin. Yakıt dağıtım sisteminin basınç tarafına bir yakıt basınç göstergesi yerleştirin. Bir gaz motorunda 40 ila 50 PSI görmelisiniz, dizel motor ise genellikle daha yüksek basınçlara sahiptir. Uygun okumayı aracınızın servis kılavuzunda bulabilirsiniz. 
  4. Kıvılcım olup olmadığını kontrol edin. İyi bir topraklama ile fiş körüğü arasına bir hat içi kıvılcım test cihazı yerleştirin. Motoru kranklayın. Test cihazının yandığını görürseniz, motor bir kıvılcım alıyor demektir. Aksi takdirde, bujilere bir göz atmanız gerekir. 
  5. Gaz kelebeği gövdesini temizleyin ve bu işleve sahipse OBD2 tarayıcınız ile bir kalibrasyon yapın. Gaz kelebeği gövdesini kalibre etmek için bayinize gitmeniz gerekebilir.

Bu adımlar neyin yanlış olduğunu bulmanıza yardımcı olmazsa, ikinci kez bakmak için bir profesyonele ihtiyacınız olabilir. 

Durma Motorunu Düzeltme Maliyeti

Duran bir motoru tamir etmenin maliyeti, neyin onarılması gerektiğine bağlıdır. Yeni bir oksijen sensörü takmanız gerekiyorsa, parça ve işçilik için 150 ile 500 dolar arasında harcama yapabilirsiniz. Kütle hava akışı sensörünü değiştirirseniz, toplamda yaklaşık 200 ila 350 dolar harcamayı bekleyin. 

EGR valfini değiştirmeniz gerekiyorsa, 250 ila 400 dolar arasında olabilir. EGR valfini yaklaşık 150 ila 200 $ arasında temizleyebilirsiniz, ancak bu sorunu çözmeyebilir ve yine de değiştirilmesi gerekecektir. 

Bujileri değiştirme maliyeti, seçtiğiniz türe bağlıdır. Tam bir ayarlama için 50 ila 250 dolar harcayabilirsiniz. İridyum veya platin bujilere yatırım yaparsanız, ayarlamalar arasında daha uzun, hatta 100.000 mile kadar gidebilirsiniz. 

Gaz kelebeği gövdesini temizleyip sorunu çözmeniz mümkündür. Bu onarım, sorunu çözmek için yalnızca gaz kelebeği gövdesi temizleyicisinin kullanılmasını gerektirir. Bir devre sorunu varsa, 200 ila 650 dolar arasında değişen yeni bir gaz kelebeği gövdesine ihtiyacınız olabilir.   arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz

Bunları da sevebilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir