Doktorlar gibi, mekanikçiler de bir sorunu doğru bir şekilde teşhis edip ele almak için bir sorun hakkında mümkün olduğunca fazla bilgiye ihtiyaç duyarlar. Ancak, terminolojiye aşina değilseniz, aracınızla ilgili hangi sorunları yaşadığınızı açıklamak zor olabilir.
Tamircinizin hangi bilgilere ihtiyacı olduğunu veya belirli sorunları tanımlamak için hangi jargonu kullanacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bazen mekaniklerin farklı bir dil konuştuğunu bile hissedebilirsiniz.
Aracınızı sizden daha iyi kimse bilemez, bu nedenle, “yakınımdaki bir tamirci dükkanı ” aramadan önce, yaşadığınız herhangi bir otomotiv sorununu net bir şekilde nasıl ileteceğinizi öğrenmek çok önemlidir . Arabanızın sorunlarını bir tamirciye anlatırken şu ipuçlarını izleyin:
Ayrıntılı Açıklama Sağlayın
Aracınızın sorunlarının ayrıntılı bir tanımını vermemek, tamircinizin sorunu tanımlamasını ve çözmesini zorlaştırabilir. Bu basit soruları yanıtlayarak tamircinize aracınızı onarmak için ihtiyaç duydukları bilgileri sağladığınızdan emin olun :
Sorun Ne Zaman Oluşur?
Aracınızın endişelendiğiniz belirli semptomları ne zaman gösterdiğini kendinize sorarak başlayın .
Örneğin, fren balatalarınızın değiştirilmesi gerekiyorsa , frene her bastığınızda yüksek bir gıcırdama veya gıcırdama sesi duyabilirsiniz. Sesi yalnızca frenleri kullandığınızda duyacaksınız. Bu bilgiyi tamircinize vermeniz, onların fren sisteminizde bir sorun olduğu sonucuna çabucak varmalarına yardımcı olacaktır.
Aracınızı çalıştırdığınızda veya kapattığınızda, hızlandığınızda, rölantideyken, dönüş yaptığınızda, fren yaptığınızda veya belirli hızlarda sürdüğünüzde sorun oluşursa tamircinize söyleyin. Ayrıca, belirli koşullar altında sorun daha da kötüleşirse veya düzelirse tamircinize söylemelisiniz . Örneğin, sorun hızlandıkça daha da kötüleşebilir, ancak yavaşladıkça yavaş yavaş kaybolabilir.
Aşırı sıcaklıklar, yağmur veya kar gibi belirli hava koşulları da aracınızdaki sorunu tetikleyebilir. Bu durumda, tamircinizin bilmesi gerekir.
Tamircinize sorunun ne sıklıkla meydana geldiğini de söylemeyi unutmayın . Aracınızı her kullandığınızda olabilir veya sadece sık sık olabilir.
Görünüşü/Kokusu/Sesi/Hissi Nedir?
Arabanızın sorunlarını tamircinize anlatmak için beş duyunuzdan dördünü kullanın.
Bazen gerçekten araba sorunlarının belirtilerini görebilirsiniz . Örneğin, egzoz borunuzdan duman çıktığını görürseniz , bunu tamircinize bildirin . Tamircinize dumanın ne renk olduğunu ve ne kadar duman gözlemlediğinizi söyleyin.
Bazı araba sorunları garip kokulara neden olabilir . Alışılmadık bir koku alırsanız, bu kesinlikle tamircinize söylemeniz gereken bir şeydir. Araba sorunlarıyla ilgili en yaygın kokulardan bazıları şunlardır:
- Yanan kauçuk
- Çürük yumurta/kükürt
- tatlı/şekerli
- Benzin
Ardından, duymuş olabileceğiniz olağandışı sesleri tanımlayın. Araba sorunlarıyla ilgili en yaygın seslerden bazıları şunlardır:
- çarpma
- vurma
- gıcırdama
- Bileme
- tıklama
- tıkırtı
- ıslık
Son olarak, aracınızı sürerken olağandışı bir şey hissedip hissetmediğinizi tamircinize söyleyin .
Birçok araba sorunu aracın performansını etkileyebilir. Bu sorunlar aracın tereddüt etmesine, zıplamasına, sallanmasına, titremesine, hamle yapmasına veya sola veya sağa çekmesine neden olabilir. Bazen bu özel hisleri hissetmeyebilirsiniz, ancak arabanızın eskisi kadar düzgün sürmüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bunlar, tamircinizin aracınızı hızlı bir şekilde tamir etmek için kullanabileceği önemli bilgilerdir.
Nereden geliyor?
Sorunun aracınızın içinden nereden geldiğini kendinize sorun. Tamirciniz, soruna hangi araba parçasının neden olduğunu belirlemek için sorunu araştırmanızı beklemeyecektir. Sorunun hangi araba parçasından geldiğini belirtmeniz gerekmeyecek, ancak tamircinizi doğru yöne yönlendirebilirseniz yardımcı olur .
Örneğin, aracınızın çıkardığı garip bir sesten endişe duyduğunuzu söyleyin. Sesin hangi yönden geldiğini açıklayarak teknisyeninizin sorunu tanımlamasına yardımcı olun. Aracınızın kaputunun altından geliyor gibi geliyorsa, tamircinize söylemeniz gereken tek şey budur. Gürültünün kaynağını belirlemek için kaputu açmanıza gerek yok.
Bir konumu her zaman sürücünün bakış açısından tanımlamanız gerektiğini unutmayın . Sürücü tarafı solda ve ön yolcu tarafı sağda. Bu, sürücü koltuğunun arkasındaki bir bölgeden garip bir ses geliyorsa, aracın arkasında sol tarafta bir ses duyduğunuzu söylemelisiniz.
Herhangi Bir Pano Işığı Açık mı?
Aracınız bir sorun tespit ederse, size sorunu bildirmek için ilgili gösterge paneli ışığını yakar. Varsa, hangi gösterge paneli ışıklarının açık olduğunu bilmek, tamircinizin sorunun kaynağını belirlemesini çok daha kolaylaştırabilir.
Tamirciniz, sadece aracınızı çalıştırarak herhangi bir gösterge paneli ışığının açık olup olmadığını görebilecek . Bununla birlikte, bir gösterge paneli ışığı yanıyorsa ancak o zamandan beri kapandıysa, siz onlara söylemedikçe tamircinizin bunu bilmesinin hiçbir yolu yoktur. Bu nedenle , ışıkların kapalı olup olmadığına bakılmaksızın , sorun başladığından beri herhangi bir ışık yandıysa, tamircinize söylemelisiniz .
Sıvı Sızıntısı mı?
Aracınızdan sıvı sızıyorsa , tamircinizin bunu bilmesi gerekir.
Aracınızdan soğutma sıvısı, fren hidroliği, şanzıman sıvısı, hidrolik direksiyon sıvısı, motor yağı veya su dahil bir dizi farklı sıvı sızabilir . Bir araba tutkunu değilseniz, bu sıvılardan hangisinin aracınızdan sızdığını bilemeyebilirsiniz, ki bu gayet iyi. Sızıntıyı tanımlayarak tamircinizin sorunu anlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Mümkünse aracınızdan sızan sıvının rengini açıklayın . Her sıvının, mekaniğin sızıntıları hızlı bir şekilde teşhis etmesine yardımcı olmak için kullanılan farklı bir rengi vardır. Bu nedenle, sıvının parlak yeşil bir renk olduğunu biliyorsanız, bu hemen tamircinize bunun bir soğutucu sızıntısı olduğunu söyleyecektir .
Sızıntının yerini açıklamak da yardımcı olabilir. Aracınızın motorunun hemen altında meydana gelen bir sızıntı büyük olasılıkla bir motor yağı sızıntısıdır, oysa arabanızın sol ön tarafında meydana gelen bir sızıntı genellikle bir hidrolik direksiyon sıvısı sızıntısıdır .
Sorun Ne Zaman Başladı?
Son adım, tamircinize sorunun ilk ne zaman başladığını anlatmaktır. Bazen bu, sorunu iki veya üç gün önce fark ettiğinizi söylemek kadar basittir. Ancak, diğer durumlarda, daha spesifik bilgiler vermeniz gerekebilir.
Örneğin, uzun bir tatilden yeni döndüğünüzü varsayalım. Tatildeyken aracınızı evde bıraktınız, bu nedenle üç hafta boyunca kullanılmadı. Aracınızı üç hafta sonra ilk kez çalıştırdıktan sonra dün aracınızdaki sorunu fark ettiniz. Bu durumda, tamircinize sorunun sadece dün başladığını değil, aynı zamanda aracınız uzun süre kullanılmadıktan sonra meydana geldiğini de söylemeniz önemlidir.
Sorunu ilk fark ettiğiniz zamandan saatler veya günler önce neler olduğunu düşünün. Bu süre içinde olağandışı bir şey olursa, sorunun nedenini daha iyi anlayabilmeleri için bunu tamircinize bildirin.
Sorunu Kendiniz Teşhis Etmek İçin Baskı Hissetmeyin
Bazı araç sahipleri, araçlarını tamire götürdüklerinde tamirciye sorunun tam olarak ne olduğunu söylemeleri gerektiğini düşünür, ancak bu gerekli değildir. Arabanızın semptomlarını araştırmanıza veya bir çözüm için beyninizi rafa kaldırmanıza gerek yok. Bir araç sahibi olarak, bu sizin sorumluluğunuzda değildir. Tek yapmanız gereken sorunu açıklamak ve tamircinin oradan almasına izin vermek.
Dili Öğrenin
En iyi mekanikerler, araç sahipleriyle aşina olmadıkları otomotiv jargonunu kullanmadan nasıl iletişim kuracaklarını bilirler. Yine de, araba problemlerini tartışırken tamircilerin kullandığı en yaygın terimlerden bazılarını anlamaktan zarar gelmez. Bu anahtar terimlerden bazılarını öğrenmeyi deneyin:
- Tekleme : Motorunuzun silindirlerindeki yakıtın düzgün şekilde ateşlenmemesi durumunda meydana gelen ve motorunuzun performansını etkileyen tereddüt.
- Surge: Gaz pedalına basılarak tetiklenmeyen, aracınızın hızındaki ani artış.
- Yol tutuş: Bir aracın viraj dönerken gösterdiği performans.
- Sluggish (Sluggish): Bir otomobilin normalde olduğu kadar hızlı veya yumuşak bir şekilde hızlanmadığı zamanlardaki performansını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
- Çekme: Bir araç, kendi başına bir tarafa veya diğerine saptığında çeker.
- Stall: Bir aracın motoru aniden durduğunda stop ediyor.
- Tökezleme: Bir araç stop edip sonra yeniden başlarsa, tökezleme olarak bilinir.
- Fren zayıflaması: Bu, aynı seviyede frenleme elde etmek için frenlere artan miktarda basınç uygulamanız gerektiğinde meydana gelir.
- Fren kavraması: Bu, frenlere çok az miktarda basınç uygulandığında bile aşırı düzeyde frenleme olduğunda meydana gelir.
- Dip: “Alttan çıkma” olarak da bilinen bu, aracınızın alt takımının yolla temas ettiği ve bunun sonucunda yüksek bir gıcırtı, sürtme veya sürüklenme sesine neden olabileceği anlamına gelir.
- Rölantide: Bir araç çalıştırıldığında ve çalışırken ancak hareket halinde değilken rölantidedir.
- Hızlı rölanti: Aracın motoru, araç rölantideyken olması gerekenden daha hızlı çalışıyor.
Bu terimleri bilmek, yalnızca aracınızın sorunlarını tanımlamayı kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda tamirciye neyi keşfettiklerini ve sorunu çözmek için hangi onarımların gerekli olduğunu açıkladıklarında da anlayacaktır.
Bakım Kayıtlarınızı Tartışın
Aracınızın bakım kayıtlarını gözden geçirmek, tamircinizin sorunu teşhis etmesine ve onarımları olabildiğince çabuk tamamlamasına yardımcı olabilir. Bazı araç sahipleri, bakım ve onarım hizmetlerini bir dizüstü bilgisayarda veya bir akıllı telefon uygulaması kullanarak takip eder.
Ancak, bu ayrıntılı kayıtlara sahip değilseniz, tamircinize aracınızın en son servislerinin kısa bir geçmişini sağlamanız yeterlidir . Bu konuların çoğunu mümkün olduğunca kapsamaya çalışın:
- Son parça değişimleri
- Son onarımlar
- Onarımlar ve değiştirmeler için ne tür araba parçaları kullanıldı?
- Aracınızın yağ değişimi ve lastik rotasyonu gibi rutin bakım hizmetlerini aldığı tarih
Örneğin, arabanızı çalıştırmakta sorun yaşadığınızı söyleyin . Aracınızın aküsü yakın zamanda değiştirildiyse, bu bilgiyi bilmek, tamircinizin olası bir sorunu listesinden çıkarmasına yardımcı olabilir. Nasıl? Yeni bir pilin zaten değiştirilmesi gerekmesi pek olası değildir , bu nedenle tamirciniz, arızalı bir alternatör veya marş motoru gibi arabanızın neden çalışmadığının diğer nedenlerini araştırmaya odaklanabilir.
Dürüst ol
Tamircinizle sürüş alışkanlıklarınız, bakım kayıtlarınız ve aracınızın durumu hakkında iletişim kurarken dürüstlük çok önemlidir.
Örneğin, yolda büyük bir enkaz parçasının üzerinden geçtikten sonra aracınızla ilgili bir sorun yaşamaya başladıysanız, bunu tamircinizle paylaşın. Tamirciniz sizi veya sürüş alışkanlıklarınızı yargılamıyor, bu nedenle bunun gibi önemli bilgileri atlamak için hiçbir neden yok.
Tamircinizle İletişim Kurmanın Altın Kuralını Anlayın
Tamircinizle aracınızın sorunları hakkında iletişim kurarken her zaman uymanız gereken altın bir kural vardır: Ne kadar fazla bilgi sağlayabilirseniz o kadar iyi .
Asla çok fazla ayrıntıya giriyormuş veya tamircinize gereksiz bilgiler veriyormuş gibi hissetmemelisiniz. Ayrıntıların ne kadar küçük göründüğünden bağımsız olarak, tamircinize bildiğiniz her şeyi anlatın. Bir ayrıntı önemsiz görünse bile, tamircinizin sorunun temeline inmek için ihtiyaç duyduğu tam bilgi olabilir. arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz