Cruise Control Hız Sabitleme Çalışmıyor mu? İşte Çözümü

Hız sabitleyiciyi kullanmak, uzun yolculuğunuza muazzam bir şekilde yardımcı olacaktır. Ancak kırılırsa maliyetli onarımlara yol açabilir, o halde bir hız sabitleyicinin çalışmasını ne durdurabilir? Hadi bulalım!

Hız sabitleyici olmadan bugün yolda bir araç bulmak zor olurdu. Bu paha biçilmez özellik, uzun mesafeleri sürüşü kolaylaştırır, ancak arızalandığında da sorun yaratabilir. Hız sabitleyicinizin çalışmayı durdurma nedenlerini anlamak, daha keyifli bir sürüş için sorunu hızla çözmenizi sağlar. Bu arıza hız sabitleme sisteminin kendisinde sorunlara yol açabileceği gibi aracınızın hızlanmasına da etki edebilir. Bu yüzden bir sorun fark ettiğiniz anda baktırmak istersiniz. Önce sebeplerine kısaca bir göz atalım.

Hız sabitleyicinin çalışmayı durdurmasının en yaygın nedeni, atmış bir sigorta veya arızalı bir fren pedalı anahtarıdır . Gaz kelebeği kontrol sistemi veya ABS ile ilgili sorunlardan da kaynaklanabilir. Daha eski hız sabitleyici sistemlerinde, arızalı bir vakum hattından kaynaklanabilir.

Cruise Control’ün Nedenleri Çalışmayı Durdurdu

1. Yanmış Sigorta

Araçtaki tüm elektrik sistemleri sigortalarla kontrol edilmektedir. Hız sabitleme sisteminiz, kısa devre veya arıza durumunda atabilecek bir sigortaya bağlıdır. İyi bir sigorta olmadan, hız sabitleme sistemi hiç çalışmaz.

Neyse ki, atmış bir sigortayı bulmak ve değiştirmek zor değil. Hız sabitleyici teknolojisine uygun sigortayı bulmak için kullanıcı kılavuzuna bakın. Aracın sigorta kutusu kapağını açın. Kapağın arkada hangi sigortanın neyle alakalı olduğu bilgisi vardır. Bu bilgiye bakarak hız sabitleme sigortasını bulun. Cruise Control yazabilir, sembolü olabilir veya sigortalara kodlar verilmiş olabilir. Detaylı sigorta kutusu açıklaması araç kılavuzunda bulunmaktadır. Eğer yoksa servisi arayarak hız sabitleme sigortası kaç numaralı sigorta diye bilgi alabilirsiniz. Bazı servisler bu bilgiyi saklamaktadır. Bu durumda farklı ilin yetkili servisini arayarak sorunuzu sorabilirsiniz.

Nissan micra hız sabitleyici sigortası Megan 2 hız sabitleyici sigortası 3 Megan 2 hız sabitleyici düğmesi 2 Megan 2 hız sabitleyici sigortası nerede

2. Arızalı Fren Pedalı Anahtarı

Fren pedalı anahtarı, pedal konumuna bağlı olarak fren lambalarını açıp kapatmaktan sorumludur. Hız sabitleyici sistemleri, fren pedalına her basıldığında devreden çıkacak şekilde tasarlanmıştır. 

Hız sabitleyici, fren pedalı anahtarına bağlı olduğundan, herhangi bir arıza çalışmamasına neden olabilir. Fren pedalı anahtarı arızalandığında, araç frenlerin devreye girdiğine inanarak sistemin otomatik olarak kapanmasına neden olur. Sadece bu değil, aynı zamanda arabanızın fren lambası da yanabilir ve kafanız karışmış sürücülere yol açabilir. 

3. Arızalı Hız Sensörü

Hız sensörleri her tekerlekte veya diferansiyelde bulunur. Bu sensörlerin amacı, çekiş kontrolünün gerekli olup olmadığını belirlemek için tekerleklerin hızını izlemektir. Hız sensörleri aynı zamanda hız sabitleme sisteminin bir parçasıdır. Bir sensör arızalandığında, hız sabitleyici çalışmayı durdurabilir ve hız göstergesi de garip davranabilir. Hız sensörüyle ilgili bir sorun varsa, genellikle gösterge panelinde bir ABS uyarı ışığı veya bir kontrol motoru ışığı ile gösterilir.

4. Elektrik Sorunları

Hız sabitleme sistemi elektroniktir ve sistemin çalışmasını sağlamak için birçok bileşen birlikte çalışır. Hız sabitleyici çalışmıyorsa, kablo demetini ve ilgili konnektörleri bir arıza için kontrol etmek istersiniz.

Ayrıca voltaj kaynağının sisteme yeterli güç sağladığından emin olmanız gerekir. En küçük arıza bile hız sabitleyicide arızalara neden olabilir. Çoğu durumda, hız sabitleyici kolunda veya butonlarda hız sabitleyicinin devreye girmemesine neden olan bir sorun olabilir.

Hız sabitleme düğmeleriniz direksiyon simidinde bulunuyorsa, direksiyon simidinin arkasında bulunan kötü bir saat yayından da kaynaklanabilir.

5. Hasarlı Vakum Aktüatörü, Hortumlar veya Kablo (Eski hız sabitleyici)

Hız sabitleyicili eski bir araç kullanıyorsanız, vakum ayar elemanında veya gaz kelebeğine bağlanan kabloda bir sorun olabilir. Vakum hortumlarında veya aktüatörde hasar varsa, hız sabitleyici tamamen çalışmayı durduracaktır.

Ek olarak, aktüatörü gaz kelebeğine bağlayan kablo iyi durumda olmalıdır. Kırılmışsa, hız sabitleyici başarısız olur.

Hız sabitleyici ilk olarak 1950’lerde otomobiller için tanıtıldı. Bununla birlikte, modern araçta bir temel haline gelmesi uzun yıllar aldı. Hız sabitleyici, sabit bir hızda seyahat ederken kullanılan bir özelliktir. 

Bu elektrik sistemi, önceden belirlenmiş bir hız ayarlamanıza ve ayağınızı gaz pedalından çekmenize olanak tanır. Uzun bir sürüşteyseniz, hızınızı korumaya çalışmanıza gerek olmadığı için daha az yorulursunuz. Hız sabitleyici, araç sabit bir şekilde seyahat ederken daha az yakıt kullandığından yakıt ekonomisine de fayda sağlayabilir. 

Daha yeni otomobillerde, akıllı bir teknoloji olan uyarlanabilir hız sabitleyiciyi bulabilirsiniz. Adaptif cruise control, önceden belirlenmiş bir hızda seyahat etmenizi sağlar, ancak sensörler yardımıyla önünüzdeki araçlarla güvenli bir mesafeyi korumanıza da yardımcı olur. Geleneksel hız sabitleyici ile önünüzdeki araç yavaşladığında kontrolü devralmanız gerekir, ancak uyarlamalı hız sabitleyicide durum böyle değildir. 

Hız Sabitleme Onarım Maliyeti

Hız sabitleyici sisteminizi tamir etmenin maliyeti, arızalanmasına neyin sebep olduğuna bağlıdır. Bir hız sabitleyiciyi veya fren anahtarını değiştirmeniz gerekirse, parçalar ve işçilik dahil 125 ile 350 dolar arasında bir harcama yapabilirsiniz. Bununla birlikte, bir sigortayı değiştirmenin maliyeti sadece birkaç dolar ve değiştirmeyi sadece birkaç saniye içinde kendiniz gerçekleştirebilirsiniz.  Arabanızla alakalı sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz

Bunları da sevebilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Cruise Control Hız Sabitleme Çalışmıyor mu? İşte Çözümü” için bir yorum

  1. 2011 model renault twingom var crius control calismimiyor devreye girmiyor ne yapabilirim yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir