Aracınız hızlanırken güç kaybediyorsa, buna birçok şey neden olabilir. İşte en yaygın nedenler ve yapılması gerekenler Araba Hızlanırken Güç Kaybediyor Çekişten Düşüyor makalemizde. Arabanızla ilgili bir sorun yaşıyorsanız ve arabanız hızlanırken güç kaybediyor gibi görünüyorsa endişelenmeyin, yalnız değilsiniz. Bu, birçok araç sahibinin karşılaştığı bir sorundur, ancak buna yol açabilecek birkaç neden vardır. Bu gönderide, bu sorunun en yaygın nedenlerinden bazılarına ve sorunu çözmek için neler yapabileceğinize göz atacağız. Bu nedenle, arabanız son zamanlarda size sorun veriyorsa, daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Hızlanırken Aracınızın Gücünü Kaybetmesinin 10 Nedeni
Bir arabanın hızlanırken güç kaybetmesinin en yaygın nedeni tıkanmış bir yakıt filtresi veya motor hava filtresidir . MAF sensörü veya O2 sensörü gibi hava-yakıt karışımını bozan hasarlı bir sensörden de kaynaklanabilir.
Bunlar, bu tür bir sorunun en yaygın nedenleridir, ancak olası her nedenden uzaktır. Hızlanırken arabanızın neden güç kaybetmesinin en yaygın nedenlerinin çok daha ayrıntılı bir listesi burada.
1. Tıkalı Yakıt Filtresi (Hem Dizel hem Gaz)
Yakıt filtresi, yakıtı motora ve yanma odasına girmeden önce filtreleme sorumluluğuna sahiptir. Yakıt filtresi tıkanırsa ve yakıt motor bölmesine doğru miktarda ulaşmazsa motor optimum seviyede çalışmayacaktır.
Hızlanırken güç kaybettiğinizi hissedeceksiniz. Bu durumda, yapmanız gereken ilk şey yakıt filtrenizi kontrol etmektir.
Yakıt filtresi, motor bölmesinde veya aracınızın bagajındaki yakıt deposunun yanında bulunur. Yakıt filtresi tıkalıysa, sizden çok düşük bir meblağ talep edecek bir tamirciye değiştirtebilirsiniz.
2. Tıkalı/Kirli Hava Filtresi (Hem Dizel hem Benzin)
Motorun düzgün çalışması için temiz havaya ihtiyacı vardır. Toz ve diğer parçacıklar yanma odasına zarar verebilir. Bu nedenle sisteme giren hava her zaman temiz olmalıdır. Bunu sağlamak için gaz kelebeği gövdesinin hemen önüne bir hava filtresi yerleştirilir.
Gaz kelebeği açılır açılmaz hava emilir ve havayı tozdan ve diğer zararlı parçacıklardan temizleyen özel hava filtresinden geçer. Hava filtresi birkaç bin kilometreden sonra bozulur, bu nedenle her yağ değişiminde değiştirmeniz en iyisidir .
3. Tıkalı Katalitik Konvertör veya Partikül Filtresi
Egzoz, motordaki tüm zararlı ve gereksiz gazları uzaklaştırır. Egzoz bu gazları ne kadar çabuk dışarı atarsa, motor o kadar çabuk yanmayı yeniden başlatabilir.
Bu nedenle, araba gazları ürettiğinden daha hızlı atabiliyorsa, araba hızlı ve düzgün çalışır. Ancak tıkanmış katalitik konvertör veya tıkalı egzoz gibi herhangi bir engel varsa motorunuz güç kaybeder.
4. MAF Sensör Arızası (Gaz Motorları)
Kütle Hava Akış Sensörü (MAF), otomobilin hızlanması için ihtiyaç duyduğu hava miktarını ölçer. Bu ölçümü aldıktan sonra, bu bilgiyi gaz kelebeğinin buna göre açılmasını bildiren ECU’ya gönderir.
MAF arızalıysa ve hava akışını doğru ölçmüyorsa, ciddi bir güç kaybı yaşayabilirsiniz. Sensörler ısı ve toz nedeniyle aşınabilir. Bunları düzenli olarak temizlemek, işlevlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
5. Oksijen Sensörü Arızası
MAF motora giren hava miktarını algılar ve oksijen sensörü motordan çıkan gazların sayısını ölçer. Bu nedenle egzoz borusunda bulunur. MAF okumaları oksijen sensörü okumalarıyla eşleşiyorsa, bu, aracınızın mükemmel çalışır durumda olduğu anlamına gelir.
Oksijen sensörü aynı zamanda yakıt enjeksiyon sistemini de etkiler, bu nedenle aracınızın düzgün çalışması için düzgün çalışması gereklidir.
Oksijen O2 sensörü arızalanırsa, motorda zayıf bir duruma neden olabilir ve bu da hızlanma sırasında motorun güç kaybetmesine neden olur.
6. Arızalı Yakıt Enjektörleri (Hem Dizel hem Gaz)
Yakıt enjektörleri, yakıtı yanma odasına verir. Bunu, tıpkı bir sprey gibi, yüksek basınçta yakıt göndererek yaparlar. Yanmanın gerçekleşmesi için odaya kesin miktarda yakıt püskürtmeleri gerekir.
En ufak bir yanlış hesaplama bile, yanma döngüsü kesintiye uğrayarak güç kaybına ve en kötü senaryoda kamların veya pistonların kırılmasına neden olabilir.
7. Yakıt Pompası (Gaz Motorları)
Yakıt pompası, yakıt deposundan motora yakıt sağlar. Yakıt pompası, yakıtı yüksek basınçta gönderebilecek kadar güçlü olmalıdır. Basınç düşükse, yakıt enjektörleri yanma odasına doğru miktarda yakıt püskürtemez ve bu da güç kaybına neden olur.
Arızalı bir yakıt pompası , düşük hızlarda sorun yaratmaz, ancak hızlı hızlanma ararken isteksiz kalabilirsiniz. Yakıt pompaları genellikle uzun ömürlüdür, bu nedenle arabanızdaki yakıt pompasını kontrol etmek ilk işiniz olmamalıdır.
8. Aşınmış Bujiler
Bujiler motorun bir parçasıdır ve motorun gücüyle ilgili sorunlara neden olabilir. Yanma odasının içinde patlamalara neden olan kıvılcımı yaratırlar. Onlar olmadan arabanız çalışmaz bile.
Güç kaybediyorsanız, bazı nadir durumlarda kötü bujiler sorun olabilir. Çoğunlukla aracınız tekleme yaptığında aşınmış bujileri fark edeceksiniz .
Arabanızın motor sesi normal gibi gelmiyorsa, bujinin aşınmış olması ve arabanın normalden bir silindir daha az çalışıyor olması ihtimali vardır.
9. Zayıf Silindir Sıkıştırması (Hem Dizel hem Gaz)
Bir motordaki silindirler, içlerinde meydana gelen patlamaları tutabilmeleri için sıkıca kapatılmalıdır. Araba bu temel prensibe göre çalışır. Sıkıştırma oranı yüksekse, patlamadan gelen tüm güç pistonları sürmek için kullanılıyor demektir. Ancak kaçak varsa sıkıştırma oranı düşer.
Daha kolay bir ifadeyle, bu, silindirin patlamayı sıkıştıramayacağı ve gücün tamamen tekerleklere aktarılmadığı anlamına gelir. Bu, hızlanırken doğrudan güç kaybına neden olabilir.
10. Arızalı Turboşarj / Boost borusu sızıntısı (Hem Dizel hem de Benzin)
Arabanızda bir turboşarj varsa, turboşarjınız muhtemelen hasar görmüştür. Turboşarj, motora çok fazla ekstra beygir gücü verir ve o olmadan – arabanız bir traktör gibi hissedilir.
Daha da olası bir senaryo, turbo takviye borusunun gevşemesi ve bu nedenle turboşarjın turbo basıncını artırmamasıdır. Bu, motorun performansında ciddi bir düşüşe neden olacak ve turboşarjın bozulmasına neden olacaktır.
Kötü bujiler güç kaybına neden olabilir mi?
Evet, kötü bujiler güç kaybına neden olabilir. Bujiler düzgün ateşlemediğinde motorun güç kaybetmesine ve verimsiz çalışmasına neden olabilir. Bu nedenle, güç kaybı yaşıyorsanız, suçlu olup olmadıklarını görmek için bujilerinizin durumunu kontrol etmeye değer.
Yakıt filtremin tıkalı olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?
Yakıt filtrenizin tıkalı olup olmadığını kontrol etmenin birkaç farklı yolu vardır. Bir yol, yakıt filtresini görsel olarak incelemektir. Yakıt filtresinin içindeki benzin kirli veya tıkalı görünüyorsa, büyük olasılıkla filtre tıkanmıştır ve değiştirilmesi gerekir.
Yakıt filtresinin tıkalı olup olmadığını kontrol etmenin bir başka yolu da yakıt basıncını kontrol etmektir. Yakıt basıncı normalden düşükse, bu yakıt filtresinin tıkalı olduğunun bir göstergesi olabilir.
MAF sensörünü temizlemek işe yarar mı?
Evet, sensörde kir ve pislik birikmesi arızalanmasına neden olabilir ve bu da otomobilin motorunun yetersiz çalışmasına ve motorun yavaş hızlanmasına neden olur. MAF sensörünü temizleyerek, aslında tüm bu birikmiş pisliği ortadan kaldırıyor ve sensörün tekrar düzgün çalışmasına izin veriyorsunuz.
Kirli bir hava filtresi motor gücünün azalmasına neden olabilir mi?
Evet, kirli bir hava filtresi motor gücünün azalmasına neden olabilir. Kirli bir hava filtresi, motora akabilecek ve güç kaybına neden olacak hava miktarını kısıtlar. Hava filtrenizi aracınızın servis programından sonra değiştirmeniz önerilir. arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz. Çekişten düşme, birden güç kaybetme hızlanmama sorunu araba gaz yemiyor hızlanmıyor neden olur buji buji kablosu ve diğer nedenler hangi sensör güç kaybı yapar