Aracınızın aküsü bitti ve takviye yapmak istiyorsunuz, peki akü takviyesi nasıl yapılır biliyor musunuz? Akü takviyesi yapmak için neler gerekli, kutup başı bağlamada herhangi bir sıra var mı? Akü takviyesi yaparken nelere dikkat edilmelidir?
Özellikle kışın akü boşalması çok karşılaşılan bir durumdur ve aracın hareket ettirilmesi için akü takviyesi gereklidir. Aynı zamanda ömrü dolmaya yakın veya bitmiş bir akü araç kontağı kapattığınızda 5 dakika dörtlüyü yakmanızda bile sizi yolda bırakacaktır. Akünüz bitti, değişim yapacaksınız ama aracı nasıl götüreceksiniz. Akü takviyesi çok zor olmayan bir işlem olup herkes kolaylıkla yapabilir. Sadece dikkatli olmanız gerekir. Peki akü takviyesi nasıl yapılır?
Akü Takviye Kablosu Kullanımı
Akü takviye kablosu bir araçtan başka bir araca takviye yapmaya yarayan kablo olup + ve – uç için iki adettir. Eğer ikisi de aynı renkte ise + veya – kutup için kabloların birine işaret koymanız takviye anında işinizi kolaylaştıracaktır.
Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?
Aküsü sağlam aracı çalıştırdıktan sonra aküsünün kutuplarını belirleyin. + kutupta + sembolü olacaktır.Takviye kablonuzu hazırlayın sağlam ve çalışır durumda olan aracın aküsünün + ucu ve – ucuna kabloları bağlayın, veya bir kişi tutabilir.
Sağlam araca bağlı takviye kablolarından +’ya bağlı kabloyu akü takviyesi yapılacak araç aküsünün + kutbuna bağlayın. Diğer – kutuptan gelen kabloyu da – kutuba bağlayın. 1 kaç dakika bekleyebilirsiniz. Daha sonra aküsü bitik aracın kontağını çevirin ve çalışmasını sağlayın. Aracın kontağını kapatmayın.
Araç çalıştıktan sonra akü kutup başlarından dikkatli bir şekilde takviye kablolarını çıkarın. Çıkarırken ve takarken kabloların birbirine değmemesine dikkat edin. Aküsü boşalmış aracı çalıştırdıktan sonra yarım saat kadar aracı hareket ettirin, ömrü dolmuşsa değiştirin, dolmamışsa şarja verebilirsiniz.
Önemli not: Her iki araçtaki aküler aynı voltaj seviyesinde olması tavsiye edilir. Standart 12V elektrik sistemli bir aracı, 24V elektrik sistemli bir kamyondan veya tam tersi olarak takviye etmeye ÇALIŞMAYIN.