Düşük Yağ Basıncı Uyarı Işığı Yanıyor (Nasıl Düzeltilir)

Düşük yağ basıncı uyarı lambası yanarsa motoru hemen durdurmalısınız. Düşük yağ basıncı motorunuzda ciddi hasarlara neden olabilir. İşte nedenleri: Yüksek yağ basıncına sahip olmak, modern bir motorun ömrünü eski araba motorlarından çok daha uzun yapan şeylerden biridir.Yağ basıncı ışığı, aracınızdaki yağ basıncı çok düşük veya çok yüksek olduğunda gösterge panelinizde görünmesi için kullanılır.

Çok düşük yağ basıncı veya hiç yağ basıncı olmaması, motorunuzu sadece birkaç saniye içinde mahvedebilir ve bu nedenle, bu ışığı çok ciddiye almak ve görmezden gelmemek önemlidir.

Ancak yağ basıncı ışığının yanmasına ne sebep olabilir ve bunun ortaya çıkmasına neden olan gerçekten düşük yağ basıncı mı? Hadi bulalım!

Düşük yağ basıncı uyarı ışığının yanmasının en yaygın nedeni düşük yağ seviyesidir. Arızalı bir yağ pompası, toplama borusu, tıkalı yağ filtresi veya dahili bir yağ sızıntısı da buna neden olabilir. Kötü bir yağ basıncı sensöründen veya hatalı kablolamadan kaynaklanan yanlış bir alarm olabilir.

Söylendiği gibi, yağ basıncı ışığı yandığında aslında iki senaryo vardır. Ya yanlış alarm olabilir ya da yağ basıncı sensöründe veya ona giden kablolarda bir sorun olabilir.

Diğer senaryo, motorunuzun aslında biraz daha ciddi olan düşük yağ basıncına sahip olmasıdır. Bu nedenle, sorun gidermeye nereden başlayacağınızı bilmek için yağ basıncını manuel bir yağ basıncı kılavuzuyla kontrol etmeye başlamanızı öneririz. Gösterge tablonuzdaki bir yağ basıncı ışığının en yaygın nedenlerinin daha ayrıntılı bir listesi:

Yağ Basıncı Uyarı Işığının Nedenleri

1. Düşük Motor Yağı Seviyesi

Motorda bir yağ basıncı oluşturmak için motorun yağı basınçlandırması gerekir. Basınçlandırılacak yağ yoksa, yağ pompasının işini düzgün yapması imkansız olacaktır.

Özellikle aracı çevirdiğinizde yağ basınç ışığınız yanıyor ve bazen kayboluyorsa, düşük motor yağı seviyesi buna neden olabilir. Gösterge panelinizde sarı bir yağ tenekesi sembolü de fark edebilirsiniz.

Motor yağı seviyesini kontrol etmek oldukça basittir. Sadece aracınızın servis kılavuzunu kontrol edin ve orada nasıl düzgün bir şekilde yapılacağına dair talimatlar bulacaksınız.

Ancak, bir araç sahibi olarak, yağ seviyesini düzenli olarak kontrol etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Bu çok hayati bir parçadır ve bunları kontrol etmeden sürerseniz motorunuzu bozabilirsiniz.

2. Arızalı Yağ Basıncı Sensörü

Yağ basıncı aslında motorun yağ basıncını izleyen sensördür ve tek işi yağ basıncı ışığını açıp kapatmaktır. Bu sensörler genellikle plastikten yapılır ve bu sensörler arızalanır.

Motor bloğuna yerleştirirseniz ve çevresinde çok fazla motor yağı görürseniz, sensörde bir çatlak olduğuna ve bunun yağ basıncını doğru okumamasına neden olabileceğine dair bir işaret olabilir.

Bu sensörlerin direncini multimetre ile ölçerek çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz. Yine de, belirli sensör için doğru değerleri bulmanız gerekir.

3. Hatalı Yağ Basıncı Sensörü Kabloları

Sensörün çalışması için gösterge paneli ile yağ basıncı sensörü arasında bir veya iki kabloya ihtiyacı vardır.

Sürüş sırasında motor bölmesi ısınır ve sürekli titreşimler olur. Bu, kabloların kötü bir bağlantı kurmasına veya aslında başarısız olmasına ve tamamen kopmasına neden olabilir.

Gösterge paneli, kablo kopukluğu veya kötü bağlantı nedeniyle yağ basınç sensöründen gelen sinyali hissedemediğinde, yağ basıncı ışığını yakar.

Yağ basıncı sensöründeki konnektörde herhangi bir korozyon belirtisi olup olmadığını kontrol edin ve kabloların iyi göründüğünden emin olun.

Bir sonraki adım, kabloları ölçmektir. Bu, bu makalede burada nasıl yapacağımıza gireceğimiz bir şey değil. Temel olarak, bir bağlantı şemasına ve bazı temel araba elektrik becerilerine ihtiyacınız var.

Kabloların kötüleşmesi çok yaygın değildir, bu nedenle önce bu makaledeki diğer şeyleri kontrol etmeniz önerilir.

4. Arızalı Yağ Pompası

Yağ Pompası, motorun içindeki yağı basınçlandıran pompadır. Bir zincir genellikle onu krank milinden tahrik eder, ancak doğrudan krank milinin etrafına da inşa edilebilir.

Bazen bu yağ pompası arızalanır ve bu da düşük yağ basıncına neden olabilir – bu da yağ basıncı ışığının yanmasına neden olur.

Yağ pompasının içinde ayrıca arızalanabilecek bir aşırı basınç valfi vardır ve bu, yağ basıncının düşmesine neden olur.

Bununla birlikte, bu valfi değiştirmek için genellikle tüm motoru sökmeniz gerekir, bu nedenle zaten sadece valf yerine tüm yağ pompasını değiştirmek istersiniz.

5. Tıkalı Yağ Toplama Borusu

Yağ pompasının yağ karterinin altından sonuna kadar yağa ulaşabilmesi için bir boruya sahip olması gerekir. Ne yazık ki, yağ karterinin dibinde de kir birikir.

Bu tüp, kir ve diğer parçaların yağ pompasına emilmesini önlemek için bir “ağ” içerir. Arabanız eskiyse ve özellikle aracın yağ bakımı kötüyse, bu toplama borusu kir ve diğer yağ tortuları ile tıkanabilir.

Bu boru tıkandığında, yağ pompasının artık yağ emmemesine neden olarak yağ basıncının düşmesine neden olur.

Bu sorunu gidermek için yağ karterini çıkarmanız ve yağ pompası toplama borusunu temizlemeniz veya değiştirmeniz gerekir.

6. Tıkalı Yağ filtresi

Bir araba motorunun içinde genellikle birçok metal talaşı, karbon birikintisi ve diğer kalıntılar bulunur. Yağ filtresi , tüm bu kirleticilerin filtrelenmesinde ve motora girmesini önlemede önemli bir rol oynar.

Motorun düzenli bakımı sırasında, tamirci yağ filtresini değiştirir ve arabanızın motorunun yağ değişim programını takip ederseniz, tıkanmış bir yağ filtresi alma riski yoktur.

Ancak, aracınızın bakımını düzgün bir şekilde yapmadıysanız, yağ tortusu nedeniyle tıkanmış bir yağ filtresi alabilirsiniz. Bu, yağ basıncınızın düşmesine ve gösterge panelinizde yağ basıncı ışığının yanmasına neden olur.

7. Arızalı Alet Kümesi

Diğer bir senaryo ise sensörde sorun olmaması veya yağ basıncının düşük olması olabilir . Aslında sadece gösterge panelinde bir sorun olabilir. Gösterge panelinin içinde birçok lehimleme vardır ve bazı araba modellerinde bu lehimlemelerde çatlaklar meydana gelir, bu da bağlantının daha da kötüleşmesine neden olur ve son olarak yağ basıncı ışığını yakar.

Bu lehimleri bulmak için, kümeyi nasıl sökeceğini ve çatlak olup olmadığını kontrol etmeyi bilen bir profesyonele yardım etmeniz gerekir.

Kümeyi değiştirmek için, immobilizer genellikle ona entegre edildiğinden, sık sık bir teşhis aracıyla araca yeniden programlamanız gerekir. Bu genellikle yalnızca yetkili bir satıcı tarafından yapılabilir.

8. Dahili Yağ Sızıntısı

Dahili yağ sızıntıları, yağın motorun içine sızdığı anlamına gelir ve motoru sökmeden göremezsiniz. Bu oldukça nadir bir senaryodur ve yalnızca son çıkış yolu olarak düşünülmelidir.

Dahili yağ sızıntılarını da bulmak çok zordur ve çatlak veya diğer sızıntı belirtileri aramak için motoru sökmeniz gerekir.

9. Tıkalı yağ kanalları

Motor yağının çoğu yağ karterinde depolanır. Yağ pompası, motora ve sonraki hareketli parçalara dolaşması için yağı basınçlandırır. Yağ pompadan çıkar çıkmaz yağ filtresinden süzülür. Bu, safsızlıkların çoğunu giderir. Yağ daha sonra krank milinden ve araba motorunun kafasından akar. Ancak bu yağ kanallarından herhangi biri tıkanırsa yağın yağ basınç sensörüne ulaşmamasına ve yağ basıncının düşmesine neden olabilir.

Bu da çok yaygın bir sorun değildir ve incelemeden önce diğer her şey düşünülmelidir.

10. Motor parçalarının aşınması

Krank milini, kam yataklarını ve diğer hareketli parçaları en iyi şekilde çalışır durumda tutmak için yağ gereklidir.

Bu bileşenler kötü rulmanlar gibi aşındığında, deliklerden yağ sızmaya başlar ve büyük boşluk oluşur. Bu yağ, yağ basıncını düşürmeye katkıda bulunur. Zamanla motorunuzda yavaş yavaş azalan bir yağ basıncı fark ederseniz, bu kesinlikle motorunuzun içinde bir aşınma belirtisi olabilir.

Bunları da sevebilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir