Satın Alınacak Arabada İlk Kontrol Nasıl Yapılır

Yeni satın alınacak olan arabanın kontrol edilmesi, hem satıcı hem de alıcı için oldukça önemlidir. Alıcı, aracın herhangi bir hasar, değişen, boya veya arıza olup olmadığını kontrol ederek, satın alma konusunda daha bilinçli bir karar verebilir. Aracın satıcısı ise aracının değerini belirlerken, aracın durumunu doğru bir şekilde yansıtabilir. Bu yazımızda araç alıcısının exper öncesi kontrol edebileceği ve dikkat edebileceği durumlardan bahsedeceğiz.

Arabada İlk Check

Araç satıcısıyla buluştuktan sonra araç yüzeyinde ilk kontrol yapılabilir. Bu ilk kontrolde aracın görünümü, güneş yanığı olup olmadığı, çizikleri varsa göçük ve derin çizikleri kontrol edilir. Koltukta ve kılıflarında yırtık var mı, tavanda sarkma var mı kontrol edilir. Aksesuar durumlarına göz atılır. Çelik jant, spoiler, direksiyon kumandasının aktif çalışıp çalışmaması vs. Araba exper öncesi gözle ilk kontrolü siz yapın.

Tramer Bilgisi ve Kilometre Öğrenme

Aracın şasi numarasından trameri sorgulanarak yaptığı kazalar sorgulanabilir. Kilometre sorgusu yapılarak muayene giriş tarihlerinde ve bu tarihlerin sıralanmasıyla oluşan kilometrelerde yanlış bir durumun olup olmadığı kontrol edilir.

Araç Kaput Altının Kontrolü

Araç çalıştırılmadan kaput açılarak yağ çubuğu kontrol edilir. Yağ tam veya eksiklik var mı?

Aynı şekilde arabanın motor suyu check edilerek su seviyesine bakılır. Antifiriz kullanılıp kullanılmadığı check edilir.

Motorda yağlanma var mı bakılır.

Arabanın Çalıştırılması Marş Sesi ve Kontrolü

Dış kontrol tamamlandıktan sonra araç içine geçilerek araç çalıştırılır. Çalıştırıldıktan sonra rölantisi kontrol edilebilir. Rölantide araçta titreme var mı, rölantide oynama var mı ekrandan kontrol edilir. Bununla birlikte araç klimasının çalışıp çalışmadığı varsa sunroof açma kapamanın çalışıp çalışmadığı, radyo ve hoparlörler test edilir.

Exper Bilgisi Olmadan Dikkat Edilecekler

Satın alınacak olan otomobilin kontrolünde şunlara da bakabilirsiniz:

  • Arabanın gündüz gözüyle çıplak gözle kontrol edilmesi arabanın genel durumunun değerlendirilmesi daha doğru olacaktır. Bu sayede, aracın yüzeyindeki – kaportasındaki herhangi bir hasar veya boya daha kolay fark edilebilir.
  • Aracın boş bir alanda kontrol edilmesi, aracın tüm özelliklerini test etmenizi sağlayacaktır.
  • Aracın sürüş kontrolünün yapılarak farklı yol koşullarında asfalt, stabrilize ve yokuşta test edilmesi, aracın performansını, çekişini, sesini ve sürüş güvenliğini değerlendirmenizi sağlayacaktır. Satın alınan arabanın kontrolünü dikkatli bir şekilde yaparak, olası sorunları önceden tespit edebilir ve daha sağlıklı bir karar verebilirsiniz.
  • Araç kaportasında, dış parçalarında herhangi bir boya olup olmadığını kontrol etmek için, aracın gün ışığında ışık altında inceleyin. Boya varsa, boyanın kalitesini ve kalınlığını kontrol edin.

Aracı Çalıştırarak Kontrol Edebilecekleriniz

  • Araç soğukken ilk çalıştırmada egzozu kontrol edin. Egzoz sisteminden herhangi bir duman veya koku olup olmadığını kontrol edin. Beyaz veya mavi duman, motorda bir sorun olduğunu gösterebilir. Siyah duman, yakıtın tam olarak yanmadığını gösterebilir.
  • Motorda herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol etmek için, motoru çalıştırın ve motor yağı, soğutma suyu ve fren hidroliği gibi sıvıların seviyesini kontrol edin. Ayrıca, motorun altında herhangi bir sızıntı olup olmadığına da dikkat edin.
  • Şanzımanda herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için, aracı viteslere alın ve vites geçişlerini kontrol edin. Vites geçişlerinde herhangi bir tutukluk, sarsıntı veya ses varsa, şanzımanda bir sorun olabilir.
  • Frenlerde herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için, aracı yavaşlatın ve fren pedalına basın. Fren pedalına bastığınızda aracın yavaşlaması normal sürede oluyorsa, frenlerde bir sorun yoktur.
  • Lastiklerde herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için, lastiklerin diş derinliğini ve hava basıncını kontrol edin. Lastiklerin diş derinliği 3 mm’den az ise, lastiklerin değiştirilmesi gerekir. Lastiklerin hava basıncı normal değerlerde olmalıdır.
  • İç mekanda herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için, aracın içini dikkatlice inceleyin. Koltuklarda, döşemede veya kapılarda herhangi bir leke, hasar veya yırtık olup olmadığına dikkat edin.
  • Bu kontrolleri yaparak, aracın genel durumunu ve olası sorunlarını daha iyi anlayabilirsiniz. Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz

Bunları da sevebilirsiniz

HIZLI YORUM

SİTEDE YORUMLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir