Fren yaptığınızda arabanız bir tarafa çekiyor mu? Veya fren pedalına bastığınızda garip fren sesleri mi duyuyorsunuz? Şansınız, fren sisteminizde eşit olmayan fren balatası aşınması olabilir . Ancak fren balatasının düzensiz aşınmasına ne sebep olur ve ideal olarak fren balatanızı ne zaman kontrol ettirmelisiniz ? Bu yazıda, dengesiz fren balatası aşınmasının ilk yedi nedenini gözden geçireceğiz . Ayrıca , karşılaşabileceğiniz fren balatası aşınma türleri de dahil olmak üzere, fren balatasıyla ilgili bazı genel soruları yanıtlayacağız .
Fren Balatası Aşınmasının 7 Sebebi ve Çözümü
Genellikle ön ve arka balatalar farklı şekilde aşınır. Aracın momentumu, ön frenlere daha fazla yük bindirir, bu da onların daha fazla sürtünme yaratmasına ve arka frenden daha hızlı aşınmasına neden olabilir.
Bununla birlikte, eşit olmayan fren balatası aşınması birkaç başka nedenden kaynaklanabilir.
Hadi bir bakalım:
1. Disk Kalınlığı Değişimi
Disk Kalınlığı Değişimi (DTV), aracınızın fren rotorlarının farklı kalınlık seviyelerine sahip olduğu bir durumu ifade eden mekanik bir terimdir.
Fren balatası, rotorun daha düz noktalarıyla temas eder, bu da fren balatasının arabanızdaki diğer balatalardan daha hızlı ve daha düzensiz aşınmasına neden olur.
Bu durum ayrıca fren kaliperinin yapışması, paslanma, korozyon ve sık sık frene çarpmadan da kaynaklanabilir. Rotor ve fren balatası arasındaki kir ve kalıntılar da Disk Kalınlığı Değişimine yol açabilir.
Bu konuda ne yapabilirsin?
İlk olarak, bir tamirciden düz noktaları ütülemesini isteyebilirsiniz.
Ayrıca, fren aşınmasına en büyük katkıda bulunanlar olduğundan, herhangi bir fren balatası tozu veya pası çıkarmak için yeniden takmadan önce rotorları bir fren temizleyici ile temizlemelerini isteyebilirsiniz.
Bununla birlikte, bir tamirci, bu yöntem etkisiz hale gelene kadar bir rotoru yalnızca birçok kez düzeltebilir . DTV’nin etkisine karşı koymak için geriye kalan tek seçenek, fren rotorunun değiştirilmesidir .
Ayrıca, fren rotoru ve balata onarımdan sonra aşınmışsa, o kadar dışarı çıktıktan sonra düzgün bir şekilde geri çekilemeyebileceğinden kaliper pistonunuzu ve lastik körüğünü de kontrol ettirmelisiniz.
2. Kaliper Arızası
Düzensiz bir fren balatasının diğer bir yaygın nedeni, arızalı bir kaliper ve pistondur.
Bir fren kaliperi , aracı durdurmak için fren balatalarına baskı uygulayan bir piston içerir. Bazen, kaliper pistonunu uzağa çeken kauçuk conta, geri çekme özelliğini kaybeder.
Bu, balatanın fren rotoru ile sürekli temas halinde olmasına ve daha hızlı fren balatasının aşınmasına neden olur.
Bazen kaliper üzerindeki pas veya kalıntılar da yapışkan bir pistona ve kılavuz pimlere yol açabilir, bu da pistonun verimli bir şekilde kaymayacağı ve fren balatasının aşınmasının artmasına neden olacağı anlamına gelir. Ve bazı durumlarda, dış kaliperden kaynaklanan korozyon, kaliper deliğine ulaşabilir ve burçları sıkıştırabilir.
Ne yapmalısın?
Böyle bir durumda, bir oto tamirhanesini ziyaret etmeli veya bir fren servisi randevusu alarak, fren kaliperinize ve kılavuz pimlerine uzman bir göz atmalısınız. Ve gerekirse, bir kaliper revizyonu veya fren değişimi için gidebilirsiniz .
3. Aşınmış Sürgü Pimi
Bir kaydırma pimi, fren balatalarının rotorlarla temas edebilmesi için fren kaliperinin ileri geri kaymasını sağlar.
Bu sürgülü pimler aşındığında veya sıkışmış bir pistonunuz varsa, kaliperin düzgün kaymasını engeller. Sonuç olarak, fren kaliperi bir konumda sıkışarak fren balatasının daha hızlı aşınmasına neden olur.
Bu korozyondan nasıl kurtuluruz?
Hızlı bir çözüm, korozyondan kurtulmak için bir tel fırça ve biraz gres kullanmaktır. Kaydırma pimleri onarılamayacak durumdaysa, bunları yeni bir kaydırma pimi ile değiştirmek iyi bir fikirdir.
4. Fren Balatalarında Yanlış Hizalama
Bir fren balatasının doğru hizalanması, rotoru eşit şekilde sıkmasını sağlar.
Ancak, yanlış balata montajı varsa, düzensiz balata aşınmasına yol açar.
Yanlış hizalanmış bir fren balatanız varsa, yeni bir fren balatası takıldıktan sonra haftalar veya aylar içinde frenleme sorunlarını fark edeceksiniz.
Bununla ilgili ne yapabilirsin?
Yanlış hizalanmış bir fren balatanız olduğunu düşünüyorsanız, montajı kontrol etmesi için bir tamirci çağırmak en iyisidir. Sizden fren pedalına basmanızı ve her iki balatanın aynı anda rotoru sıkıştırıp sıkıştırmadığını kontrol etmenizi isteyebilirler. Değilse, onları yeniden düzenleyebilirler.
5. Aşınmış veya Kirli Rotorlar
Bazen yeni rotorlar bile, depolama sırasında biriken kir veya yağdan etkilendiğinde fren balatası aşınması yaşayabilir.
Bu konuda ne yapabilirsin?
Rotorlarınızın kirlenmemesini sağlamak için solventleri buharlaştıktan sonra herhangi bir kalıntı bırakmayan bir fren temizleyici ile temizleyebilirsiniz.
Ayrıca düzenli araç bakımınız sırasında paslanmayı önlemek için bir tamirciden rotorun üzerine bir anti-pas uygulamasını isteyebilirsiniz.
6. Çarpık Rotorlar
Çarpık bir rotor, deforme olmuş veya dalgalı bir yüzeye sahip olabilir. Bu genellikle sıcak bir rotor soğuk suyla temas ettiğinde olur.
Ve bir fren balatası çarpık bir rotorla temas ettiğinde, balata yalnızca rotorun yüksek noktalarıyla temas eder. Bu, eşit olmayan fren balatası aşınmasına yol açar.
Bundan nasıl kaçınabilirsiniz?
Bunu önlemek için, uzun bir sürüşten hemen sonra tekerleklerinize su püskürtmekten kaçının. Rotorlara soğumaları için yeterli zaman vermelisiniz.
7. Fren Balatalarının Farklı Markaları
Farklı firmaların fren balatalarını farklı oranlarda aşınabileceğinden, farklı fren balata malzemesi kullanmaktan kaçınmalısınız.
Çözüm ne?
Fren balatasının modeliyle ve balata kalınlığıyla tutarlı olmak, balataların eşit şekilde aşınmasını sağlayacaktır.
Artık eşit olmayan fren balatası aşınmasının nedenlerini bildiğinize göre, bu konuyla ilgili bazı genel fren sorularını ele alalım.
4 Düzensiz Fren Balatası SSS
İşte bazı yaygın ped aşınma soruları ve cevapları:
1. Fren Balatası Aşınma Türleri Nelerdir?
Çoğu durumda, eşit olmayan fren aşınması genellikle daha fazla iç balata aşınması anlamına gelir. Ancak, önce dış balatanın aşındığı veya fren balatasının inceltildiği durumlar vardır.
Farklı balata aşınması türlerini ve bunların arkasındaki nedenleri görelim:
Dış Ped Aşınması
İlk önce dış pedin veya dış pedin aşınması nadirdir.
Bu nedenle, dış balata için aşınma sensörlerini neredeyse hiç görmezsiniz.
Dıştan takmalı motor balata aşınması, genellikle, dış levhanın sürtünme malzemesi, kaliper pistonu geri çekildikten sonra bile rotora sürtünmeye devam ettiğinde meydana gelir. Buradaki suçlular, hatalı kılavuz pimler veya çubuk kayar pimler olabilir.
Bu eşit olmayan balata aşınmasını düzeltmek için, kaliper kılavuz pimlerini, burçları servise vermesi veya değiştirmesi için bir tamirci çağırabilir veya tam bir kaliper yeniden inşası için gidebilirsiniz.
Dıştan takmalı motorun balata aşınması önerilen seviyelerden fazlaysa, yeni fren balataları taktırmalısınız.
İç Ped Aşınması
İç balata veya iç balata aşınması, oldukça yaygın bir fren balatası aşınma modelidir.
Aracınızda yüzer kaliperli fren sistemi varsa iç balatanın sürtünme malzemesi dış fren balatasından daha hızlı aşınır.
Bu normal.
Ancak balata aşınması arasındaki fark 2-3 mm’den fazla olmamalıdır.
Bir fren kaliperini incelerken, tamirciniz daha hızlı bir iç balata aşınması tespit ederse, bunun nedeni büyük olasılıkla sıkışmış veya hatalı bir kaliper pimidir (kayar pim).
Ama tek sebep bu değil.
Bazen sürtünme malzemesinin aşınması, dinlenme konumuna geri dönmeyen hatalı bir kaliper pistonundan da kaynaklanabilir. Bunun nedeni muhtemelen aşınmış bir piston contası, korozyon veya hasardır.
Ardından, ana silindirdeki bir arızanın balata iç kısmında hızlı aşınmaya yol açtığı zamanlar vardır . Bunu düzeltmek için, hidrolik fren sistemini ve kaliperi kalan fren basıncı açısından kontrol etmesi için bir uzmanı arayabilirsiniz.
Kaliper ile birlikte, kılavuz pimleri ve piston körüğünde korozyon veya hasar olup olmadığını kontrol edebilir ve değiştirebilirler.
Konik Ped Aşınması
Fren balatası üzerindeki sürtünme malzemesi konikse veya kamalı bir desene sahipse, bu, kaliperde aşırı hareket olduğu veya balatanın bir tarafının brakete sıkıştığı anlamına gelebilir.
Bazen abutment klipsinin altındaki korozyon, bir ped kulağının hareket etmesini engelleyerek konik aşınmaya neden olabilir.
Arka frende küçük bir arka yüzer kaliper bulunan bazı araçlarda konik bir fren balatası aşınma modeli normaldir. Bu durumda fren balatası üreticisi muhtemelen balata aşınmasının özelliklerinden bahsedecektir.
Bu tür eşit olmayan fren balatası aşınması, hatalı kurulum veya aşınmış kılavuz pimlerden de kaynaklanabilir. Bu durumda, balatayı yeniden taktırabilir veya kaliper kılavuz pimi burçlarını değiştirmek için bir fren donanım kiti satın alabilirsiniz.
Pedlerde Çatlama, Parlama veya Kalkmış Kenarlar
Fren balatasının aşırı ısınması, sürtünme malzemesinin kenarlarının çatlamasına, parlamasına veya kalkmasına neden olabilir.
Yüksek sıcaklıklar, frenin aşırı kullanımından kaynaklanan aşırı sürtünmeden, arızalı bir balatadan, sıkışmış bir park freninden veya arızalı bir kaliperden kaynaklanabilir.
Sonuç olarak, pedin ham bileşenleri bozulabilir. Fren balatasının destek plakasına yapışmasına bile zarar verebilir.
Disk freninize yeni bir balatayı doğru şekilde değiştirip takarak bu tür fren balatası aşınmasını düzeltebilirsiniz. Bunu yaptığınızda, etkilenen tekerlekteyse park freninizi de ayarlamalısınız.
2. Disk Fren ve Kampanalı Fren Üzerindeki Destek Plakası Aynı mı?
Bir disk frenindeki bir destek plakası, basitçe, sürtünme malzemesinin yapıştırıldığı veya perçinlendiği fren balatası üzerindeki metalik yüzeyi ifade eder.
Kampanalı frenlerdeki destek plakası daha önemli bir rol oynar. Tekerlek silindirinin ve fren pabuçlarının takıldığı
metal bir plakadır . Bu metal destek plakası, bir aracı sürtünme yoluyla durdurmak için gerekli tutuşu sağlar.
Nasıl? Fren pedalına bastığınızda
,hidrolik sıvısı ( fren sıvısı ) fren hattından iki piston içeren tekerlek silindirine girer. Bu pistonlar, destek plakasının üstünde bulunabilir.
Fren hidroliği bu pistonları dışarı doğru iterek fren pabuçlarını fren kampanasına doğru iter. Bu sürtünmeye yol açar ve aracınızı yavaşlatır.
3. Sadece Tek Taraftaki Fren Balatalarını Değiştirebilir miyim?
Yeni fren balatalarını yalnızca bir tarafa takmak iyi bir fikir değildir, çünkü balataların daha da düzensiz aşınmasına neden olabilir.
Hem ön hem de arka fren balatalarını birlikte değiştirmek en iyisidir.
4. İdeal Olarak Fren Balatalarımı Ne Zaman Kontrol Ettirmeliyim?
Her 50.000 km’de bir fren balatalarınızı kontrol ettirmeniz önerilir .
Ancak, dikkat etmeniz gereken belirli fren balatası aşınma belirtileri vardır:
- Frenlemede zorluk
- Direksiyon simidi sallanıyor
- Aracınızı durdurmak normalden daha fazla zaman alıyor
- Aracınızın burnu fren yaparken bir tarafa çekiyor
- Fren pedalına her bastığınızda freniniz gıcırdıyor veya hafif bir sürtünme veya vızıltı sesi çıkarıyor
- Fren pedalına her basıldığında veya bırakıldığında bir klik sesi alırsınız
Bazı elektronik fren sistemlerinde de anormal fren balatası aşınma oranları vardır, çünkü arka fren burun dalışını kontrol eder. Aşınmanın beklenenden daha erken olduğunu düşünüyorsanız, fren sistemini kontrol ettirmeli veya bir oto tamirhanesinde komple bir fren işi yaptırmalısınız.
Ayrılık Düşünceleri
Gördüğünüz gibi, fren balatasının aşınmasının birkaç nedeni vardır.
Fren balataları, bir araçta en çok değiştirilen fren bileşenlerinden biridir.
Ancak, bir fren ünitesinin aşırı sürtünmesinin ve eşit olmayan aşınmasının gerçek nedeni ancak bir uzman tarafından belirlenebilir. Arabanızla alakalı tüm sorunlar Bakım-Arıza kategorimizdeki yazıları okuyabilirsiniz. Google‘de bizi aratabilirsiniz